Má voda ze střechy kam odtékat?

Střecha rodinného domu je obrovskou plochou, která při intenzivních srážkách musí rychle odvést extrémní množství vody. Samozřejmostí jsou proto okapy po obvodu celé střechy, které přitom musí mít dostatek svodů do kanalizace. S napojením pomůže gajgr montáž. Skrz gajgr jsou totiž okapy na kanalizaci napojené.

V této části okapů totiž dochází k odfiltrování nečistot, aby do kanalizace odtékala pouze voda nečistot zbavená.

Okapy musíte pravidelně čistit

Zejména bydlíte-li u lesa, nebo pokud máte na zahradě vzrostlé stromy, tak musíte okapy pravidelně čistit od větviček, listí a jehličí. Ty se totiž v okapu postupně hromadí, až jej úplně ucpou. Voda poté přestane okapem přirozeně odtékat a začne se v okapech hromadit, či dokonce přetékat.

Také gajgry je nutné pravidelně čistit. Usazeniny je nutné vynést do odpadu. Pokud tuto prevenci podceníte, okapy téměř úplně ztratí schopnost odvádět vodu a ta se začne během prudkých dešťů hromadit kolem domu, až pronikne do místností a sklepů.

Pravidelně kontrolujte veškerou kanalizaci

I kanalizace kolem domu se může podobně jako okapy zanést, kvůli tomu její kapacita výrazně klesá. Právě ucpaná kanalizace bývá nejčastější příčinou bleskových povodní během prudkých letních dešťů. Jednoduchá prevence v podobně očistění poklopu či vyprázdněné filtrační nádržky přitom problémům spolehlivě zabrání.

Neomezujte se pouze na svůj vlastní pozemek a podívejte se i na stav kanalizace v ulici kolem domu. Pokud nabydete dojmu, že nejsou udržované, buď problém vyřešte svépomocí, nebo se obraťte na technické služby ve své obci a urgujte odpovědné osoby k tomu, aby daly nevyhovující stav do pořádku. Od toho ostatně jsou veřejné kanalizace a technické služby zřízeny. Platíte si je ze svých daní.

Bydlíte na svahu? Pozor na to, jak to vypadá nad vámi

Pokud máte nemovitosti na kopci, během prudkých lijáků se může spousta vody doslova valit z výše položených míst. Ať už jde o les, nebo ucpané kanalizace, musíte situaci analyzovat a případně včas přijmout nezbytná opatření. V létě může pomoci úprava terénu, na ulicích zase již zmíněná údržba kanalizace.

Na zahradě by neměla chybět drenáž

I váš pozemek by měl mít schopnost část vlhkosti pohltit. Je-li ale podmáčený, tyto vlastnosti ztrácí. Proto by součástí každého pozemku měla být drenáž, která zajistí odvod přebytečné vlhkosti z půdy během celého roku. A naopak může zavlažit ta místa, která by jinak byla suchá.

Foto zdroj: Pexesls.com