Ano, naši předci si také vystačili se svíčkami namísto žárovek a s koňmi namísto aut. Výhody takových inovací už dnes asi nikdo nezpochybňuje. A stejně tak to možná za pár let bude i s polohovatelnými postelemi.

Postel a křeslo v jednom

Polohovací postele se ve světě prodávají už 125 let, přesto si k nim čeští zákazníci hledají cestu jen pomalu. Nepředstavujme si však polohování, jaké mají v nemocničních zařízeních. Moderní polohovací postele mají extrémně tiché motory, bezdrátové dálkové ovládání a některé i nastavení paměti poloh. Polohování postele vám umožní vytvořit z postele nejen místo na kvalitní spánek, ale také na relaxaci, čtení, sledování televize či třeba pohodlné nedělní ranní hodování.

Některé z nejmodernějších postelí, například ty od výrobce Hollandia, mají dokonce v čele zabudovaný sound systém, takže zde můžete přehrávat i svou oblíbenou hudbu. Většina z nás také uvítá, že postele Hollandia mají ložnou plochu vysoko nad zemí, takže je pod postelí umožněn bezproblémový úklid a je zajištěna dostačná cirkulace vzduchu. Zvýšenou ložní plochu ocení i senioři a osoby se zhoršenou pohyblivostí. Polohovatelné postele se perfektně hodí do miniaturních domácností v garsonkách, kde taková postel může nahradit křeslo i sedací soupravu. Kromě těchto komfortních vlastností postele Hollandia vynikají i moderním designem.

Protáhněte si záda
Jeden z nejmodernějších typů polohovacích postelí, postel TRIO, umožňuje plné nastavitelné polohování jak v oblasti hlavy, tak i trupu či nohou. Tím pádem je postel možné polohovat dokonce i směrem dolů. K čemu je to dobré? Díky tomu, že postel vytvarujete do obráceného širokého písmene U, docílíte snadného a citlivého protažení celého těla. Nikdo vás nenutí spát v této poloze celou noc, ale i krátké protažení před spaním přinese úlevu od tlaku na krční páteř a uvolní zádové svaly ztuhlé od sezení u počítače nebo za volantem.

Postel Trio od firmy Hollandia

Přizpůsobivý segmentový rošt
Kromě rámu a matrace je při výběru nové postele důležité vybrat ten správný rošt. Asi většina z nás ví, že dřevotřísková deska nebude to pravé. Lepší je alespoň základní laťový či jednoduchý lamelový rošt, které se však hodí spíše pro děti a osoby s nižší vahou. Vyšší komfort nabízí lamelový rošt s lamelami uloženými v pružných pouzdrech. Čím vyšší počet lamel, tím lépe. Tyto typy už umožňují i polohování, a to jak manuální, tak motorové. Ale ten nejlepší rošt, který můžete v současné době pořídit, je tzv. segmentový rošt. Někdy se nazývá též talířkovitý, křidélkový nebo destičkový.
segmentovy rost TEMPUR Flex
Rošt se skládá z velkého množství segmentových prvků, které nejsou navzájem pevně spojené. Díky tomu se tlak roznáší do více bodů, a rošt se tak lépe přizpůsobuje zatížení těla. Při změně váhy (například v těhotenství) lze tuhost jednotlivých segmentů dokonce i regulovat. Tyto rošty se vyrábějí manuálně i motorově polohovatelné. Při nákupu roštu ani matrace se nevyplatí spoléhat na anonymní e-shopy, protože ne každá matrace se pro daný typ roštu hodí. Pro polohovatelné rošty jsou například zcela nevhodné matrace s kokosovou deskou. Proto je lepší celou postel osobně vyzkoušet v prodejně, kde vám zároveň s výběrem pomůže kvalifikovaný personál.

Spánkem trávíme až třetinu života a je proto s podivem, jak málo z nás investuje do kvalitního lůžka. Přitom kvalita spánku ovlivňuje veškeré naše bytí – náladu, výkonnost, ale také zdraví. To si samozřejmě koupit nemůžeme, ale komfortní spánek, který ke zdraví přispívá, naštěstí ano.

logo ProSpanek