Nejvíce práce se skalkou je vždy na jaře a na podzim. Ten je vhodný k tomu, abychom mohli provádět potřebné zahradní úpravy. Proto, pokud toužíte po krásné kvetoucí skalce, již tento rok by jste měli začít s jejím budováním.


Pro vybudování skalky je ideální přírodně svažitý terén. Pokud jej nemáte k dispozici, můžete jej vybudovat uměle v jakékoliv části zahrady.

Když máte vybraný nebo uměle vytvořený svah, je třeba provést asi nejdůležitější část a to, vybrat kameny.

Pokud možno, skalku vytváříme ze stejného druhu kamene. Nejlepší je použít několik větších balvanů, které pak doplníme menšími kusy.

Do skalek jsou ideální kameny s různými proláklinami, které můžete osázet mechem a skalničkami.

Jestliže je skalka větších rozměrů, pomocí kamenů si vytvoříte i jakási stupátka. Na ta použijte kámen s vhodnou plochou k nášlapu.

Je nutné kameny velmi pečlivě usadit, aby se nekymácely a neohrožovaly naši stabilitu při chůzi po nich.



Jaká je nejvhodnější půda?


Převážná část skalniček má ráda lehce kyselou půdu a rozhodně nemiluje přemokření.

Při osazování tedy pro ty, které rády kyselou půdu přidáváme do půdy rašelinu a písek.

Nezapomeňte, v místě plánované skalky je opravdu velmi důležité pečlivě odstranit veškerý plevel, jinak si do budoucna přidáte velký problém.


Zvládli jste usazení kamenů a terénní úpravy a tak je na čase skalku osadit. Skalniček je na trhu obrovské množství a je velmi těžké se v nich vyznat.

Proto se neváhejte zeptat na prodejních místech či třeba na výstavách a v zahrádkářských klubech.

I na osazení skalky můžete něco ušetřit, poptejte se v okolí zahrádkářů, jistě Vám v době, kdy se provádí údržba skalky přenechají přebytky.



Kdy vysazujeme rostliny?


Cibuloviny sázíme nejlépe od konce srpna do konce října. Okrasné dřeviny se mohou sázet i později. Jestliže jste si vybrali citlivější druh dřevin, je jistější jej zasadit na jaře, kdy se lépe zakoření.



Kam jakou rostlinu?


Například netřesk je vděčný druh, protože se spokojí i s málem zeminy a kameny přímo miluje. Sasanka rozjasní svými smetanovými květy každý kout zahrady. Bergenie je rostlina, která je velmi nenáročná a tak se jí daří i tam, kde většině ostatních rostlin ne. V žádné skalce by neměl chybět ani lomikámen, jehož různé barevné kombinace rozveselí opravdu každý kout.

Zapomenout nesmíte také na azalky, kuklík a iberis.


Vyjmenovat všechny druhy skalniček je opravdu nemožné a tak si pro inspiraci určitě zajděte na nějakou, nejlépe prodejní výstavu, kde jistě získáte tu správnou inspiraci.


A pokud jste milovníci skalky a bydlíte v bytě věřte, že miniaturní kousek skalky můžete mít třeba i v keramické nádobě na městském balkoně. Stačí prostě jen chtít.


Foto: Zahradnistudio.cz