Naše pátrání nás zavedlo na stránky firmy Jezírka, rybníky, filtrace – STAR, která se zabývá návrhy, realizací, údržbou a servisem těchto malých ekosystémů.


Krásné a užitečné zahradní jezírko

Lidé si pořizují zahradní jezírka především ke zkrášlení svých zahrad. Takový malý vodní ekosystém dokáže i s obyčejnou zahradou velké divy. Jako mávnutím kouzelného proutku se zelené hradby zahrady rozezvučí zpěvem ptáků, kvákáním žab a spokojeným bzučením včel opylujících rostliny na vodní hladině a nedalekém břehu. Přínos zahradního jezírka pro okolí je několikanásobný. Kromě návratu živočichů, kteří najdou v jeho blízkosti svůj domov, má přítomnost jezírka příznivý vliv na růst okolních rostlin a na lidské zdraví. Díky vzdušné vlhkosti okolí se vám lépe dýchá, za parních dnů máte k dispozici chladivé osvěžení, které v zimě vystřídá další příjemná vlastnost jezírka, a to, že akumuluje teplo a přispívá tak ke zmírnění holomrazů.

 

Stavba jezírka

Stavba jezírka není jednoduchá záležitost, a proto se vyplatí, provádět ji s odborníky. Záleží jen na samotném zákazníkovi, zda si zvolí formu realizace jezírka na klíč, nebo se rozhodne pro pouhé dodání technologie spojené s odpovídajícím dozorem.

Služby v oblasti samotné stavby jezírka zahrnují hloubení a odvoz zeminy, akumulaci vody (pomocí rybniční fólie či pryžové membrány), mechanickou filtraci a biologické čištění. Dále pak konečnou fázi – závěrečnou úpravu terénu a okolí, spojenou s výběrem vhodných rostlin a zarybnění. Kromě krásných rostlin, které se stanou korunou krásy vašeho jezírka, si můžete vybrat i z několika druhů ryb. Na jezerní hladině se tak může mihnout ploutev pstruha, karase, kapra, nebo exotického koi kapra. Ve větších jezerech si s chutí zaplave i jeseter.

 

Koupací jezírka

Pokud se rádi koupete, jistě vás bude zajímat koupací jezírko. Zahradní jezírko s koupací zónou je totiž hitem dnešní doby. Na rozdíl od bazénů si majitelé nemohou vynachválit jeho celoroční využití. V létě se v jezírku příjemně osvěžíte, na podzim se v něm můžete otužovat, v zimě hledět na krásnou přírodní dekoraci a na jaře se můžete radovat z vůně květů rostlin, které kolem jezírka rozkvetly. Květy blatouchů, kosatců, leknínů a mnoha dalších dokážou změnit zahradu v malý ráj. Koupání v jezírku je vhodné i pro alergiky.


Lesní tůňka nebo hastrmanský rybníček

Proces realizace se odvíjí od individuálních přání a potřeb zákazníka. Provádí se v souladu s vypracovaným návrhem. Můžete si nechat navrhnout lesní tůňku skrytou ve stínu kapradiny a jehličnatých stromů, nebo třeba pravé hastrmanské jezírko s malou vrbou, puškvorcem a vzrostlou trávou. Komu se líbí pohyb vody, ten může své zahradě dopřát zurčící potůčky, důmyslné kaskády, nebo tryskající fontány. Libovolné vodní dílo můžete dále ozvláštnit usazením dekorativních kamenů, přidáním stylových figurek nebo světel.


Žádná chemie

Co nás však na jezírcích nejvíce zaujalo, byl ekologický způsob čištění vody. Nejedná se totiž o žádnou chemickou proceduru, která by ničila vodní život, ale o technologii, která věrně kopíruje přírodní způsob čištění vody. Zahradní jezírko nebo rybníček tak funguje jako soběstačný a vyvážený ekosystém. Fungování tohoto přírodního systému lze navíc podpořit UV-C lampami, které ničí struktury řas a bakterií a přispívají tak k větší čistotě a průzračnosti vody.


Kompletní služby

Společnost Jezírka, rybníky, filtrace – STAR pomáhá svým zákazníkům, splnit sen o malém i velkém vodním ráji v srdci zahrady. Poskytuje kompletní služby v oblasti realizace jezírek, celoroční údržby, servisu, čištění (mechanická filtrace, biologické čištění) a poradenství. Nedílnou součástí těchto služeb jsou i návrhy a ozelenění vodních ploch a okolí, například osázení skalky nebo vzrostlých stromů kolem jezírka. Jezírka, rybníky, filtrace – STAR se dále zabývá prodejem veškerého rybničního sortimentu, od filtrů, přes čerpadla, až po dekoraci.


E- shop

Na webu společnosti www.rybniky.cz mimo jiné najdete internetový obchod, kde pořídíte čerpadla, rybniční filtry pro různé objemy, vodní vysavače, UV-C lampy, dekoraci jako jsou svítící kameny, nebo osvětlení.

 

Inspirace

Pokud jste se rozhodli osvěžit vaši zahradu bohatým životem zahradního jezírka, učinili jste své rozhodnutí právě včas. Na jaře je to nejvhodnější období k osázení jezírka. Nezapomeňte si předtím prohlédnout galerii již zrealizovaných jezírek na internetových stránkách společnosti www.rybniky.cz! Nádherné fotografie vás jistě inspirují.