Přirozený lem obydlí

Nizozemsko je známé svými krásnými cihlovými stavbami bez omítnutého zdiva. Je to charakteristická a zároveň velmi praktická vlastnost zdejší architektury. Podnebí u Severního moře je velmi vlhké a větrné, což omítce příliš nesvědčí. Na druhou stranu, vegetaci se v těchto podmínkách celkem daří. Holandské zahrádky se mohou pochlubit šťavnatou zelení, podobně jako zahrádky jejich anglicky hovořících příbuzných za mořem. Někdy až divoce rostoucí rostliny liberálních zahradníků tvoří velmi přirozený zelený lem neomítnutého obydlí.


Nenáročné rostliny

Nenáročné rostliny a trvalky, které se nemusí každoročně vysazovat, mají v Holandsku zelenou. Mnozí dogmatičtí zahradníci by označili bujně rostoucí kakosty, orlíčky, ostronožky, vzrostlé máky, plané růže a náprstníky spíše za plevel. I vy můžete mít sem tam pocit, že jste se ocitli na lesní louce, ale na tom není vůbec nic špatného. Na stylové dřevěné lavičce na zápraží domu z pálených cihel můžete nerušeně relaxovat. V pozadí mozaiky listů rozličných tvarů, jemných trav a pestrých květů nejrůznějších barev (od tajemné fialové, přes něžnou růžovou, až po veselou žlutou), se mohou skrývat i dobří zahradní skřítkové a víly. Nebo na ně snad nevěříte?


Žádná džungle

Nepředstavujte si však holandskou zahrádku jako neprůchodnou džungli nespoutaných rostlin, které jsou noční můrou všech alergiků, a těch, kdo se bojí hadů. Je sice pravda, že se zde mísí nejrůznější druhy květin, domácí i cizokrajné trvalky, okrasné i užitkové rostliny (takový česnek nebo rajče vedle okrasného máku, konopí či růže není ničím neobvyklým), vysoké záhony rostlin však od sebe oddělují romantické pěšinky. Malá zahradní jezírka s posezením nejsou výjimkou. Na čem si však Holanďané zakládají, to jsou krásně tvarované koruny stromů a keřů, které nemají chybičku. Tyto koruny jsou vlastně takovými malými uměleckými díly, chloubou svých majitelů. Jako by představovaly kontrast k divoce rostoucím a kvetoucím trvalkám kolem.


Bez drátu i závěsů

Co nás však na typické holandské zahrádce nejvíce zaujalo, byla absence pletiva či drátěného plotu. Ten spolehlivě nahrazuje vysoká hradba živého, mnohdy stálezeleného, plotu. Živý plot je však velmi hustý a někdy i velmi vysoký, takže jeho překonání může představovat obtížnou překážku. Jistě znáte pověstná holandská okna, obvykle s malou krátkou dekorativní záclonkou, nebo naprosto bez záclon. O závěsech ani nemluvě. Čistá volná okna a absence drátěného plotu mezi zahrádkami podtrhují jejich přirozený šarm. Tyto živé ploty mají však jednu zásadní nevýhodu, a to, že trvá léta, než vyrostou.

Někdy se namísto zeleného plotu setkáte s vysokou cihlovou zdí. Ta působí velmi nenuceně, protože je obvykle ze stejného zdiva jako dům samotný, a navíc se po ní nenuceně plazí pnoucí rostliny.


Bylinky a trávníček

Na holandský trávník sice příliš plochy nezbývá, avšak tam, kde roste, se o něj dobře starají. Jaký je? Krátce střižený, bez pampelišek a sedmikrásek. Součástí holandské okrasné zahrady bývá také užitná část zahrady. Najdete zde malý skleník na rajčata, papriky a okurky, nebo alespoň keramické nádoby, v nichž místní obyvatelé pěstují polévkové a salátové bylinky. A ten zbytek najdete v záhonech okrasné zahrady. Nevěřili byste, jak to některým okrasným a užitkovým rostlinám spolu pěkně sluší!