Většina hospodyněk (ale i hospodářů) si v tuto dobu zkrášlí svůj interiér minimálně jarním úklidem a alespoň symbolickou velikonoční výzdobou. Ta ovšem může být mnohem originálnější než zajíc na okně a mísa narychlo obarvených vajíček na vašem stole!


Příchod jara

Velikonoce jsou především křesťanské svátky s dlouhodobou tradicí, pro mnohé z nás jsou však spjaty převážně s oslavou příchodu jara po dlouhé zimě. Lidé se podobně jako medvědi probírají ze zimního období, radují se především děti, z dospělých pak hlavně sportovci jako například golfisti, dále pak zahrádkáři, protože jim začíná sezóna. Přestože se vnímání tohoto svátku v průběhu staletí podstatně změnilo, život si neusnadnily jen hospodyňky, mnohé tradice naštěstí zůstaly zachovány.


Znáte velikonoční věnec?

O pomlázce a vajíčkách jistě slyšeli i protinožci. Ale znáte třeba takový velikonoční věnec? Jedná se vlastně o takového jarního příbuzného adventního věnce. Princip jeho výroby je podobný. Pořídíte si kulatý korpus, který obmotáte proutím nebo březovými větévkami. Následně jej ozdobíte dekorací s jarní tematikou. Můžete použít berušky, čtyřlístky, drobná dekorativní vajíčka nebo kuřátka. Takto vyrobeným velikonočním věncem můžete ozdobit vchodové dveře nebo některé z vnitřních dveří. Pokud si přejete umístit velikonoční věnec na stůl a nejste zastánci zmíněného typu dekorace v podobě zajíčků a kuřátek, pořiďte si raději vlhčený korpus, do kterého můžete včlenit rozmanité jarní druhy okrasných květin – hyacinty, narcisy provoní váš dům.

Kromě toho existuje také jedlý věnec, který se upeče z mazancového těsta. Je to vlastně taková vánočka stočená do kruhu. Ta se pak ozdobí barevnými stužkami a vajíčky. Opět se jedná o součást dekorace – především jídelního stolu. Na světlounce zeleném ubruse se bude vyjímat opravdu skvěle.


Ptačí hnízdo

Říkáte, že jste se s velikonočním věncem již setkali, a přáli byste si mít doma něco ještě mnohem veselejšího a originálnějšího? Nudí vás barvení vajíček? Zkuste ptačí hnízdo. Jak se vyrábí? Vezmete papírovou či plastovou misku, v některých papírnictvích dokonce seženete i speciální korpus k jeho výrobě, kterou oblepíte provázky či vaječnými skořápkami. Hnízdečko pěkně barevně ozdobíte, a pokud máte malé děti, nebo čekáte koledníky, naplníte jej čokoládovými vajíčky. Nikdo nemůže říci, že nejste na Velikonoce připraveni, a přitom se vyhnete pracnému barvení vajíček!

 

Nezapomeňte na stůl!

Nezapomeňte na to, že váš jídelní stůl, stejně jako konferenční stolek v obýváku, také touží alespoň po demoverzi velikonoční výzdoby. Oblékněte je do ubrusů a prostírání ve svěžích barvách. Kupte si pěkné velikonoční ubrousky, a pokud vám zbude čas, vykouzlete pomocí ubrouskové techniky z bílých misek a talířů velikonoční. Nevíte, jak na to? Zadejte si do vyhledavače sousloví ubrousková technika, zobrazí se vám několik šikovných návodů.


Velikonoční okna

Krásné velikonoční okno si může doma vybarvit i ten, kdo postrádá jakékoli větší umělecké nadání. Samolepek a šablon na sklo je velký výběr, od usměvavých zajíčků a ptáčků, kteří se budou nejlépe vyjímat na okně dětského pokoje, až po decentní jarní vzory na okno obývacího pokoje nebo kuchyně. Okno pěkně v rámci jarního úklidu umyjete, na parapet umísíte květináče s rozkvetlými narcisy (alergici je nahradí umělými květinami) a do vhodné části umístíte několik obrázků. A až se vás jaro zeptá, jestli už jste připraveni, můžete mu s čistým svědomím odpovědět, že ano.

 

Text: Markéta Veselá
Foto:
www.Stoklasa.cz