Připravili jsme si pro vás několik tipů, které jsme konzultovali s profesionály z koupelnového studia Sapho.cz.

Vana nebo sprchový kout?

To je výchozí otázka pro stavbu nové koupelny. Pamatujte, že méně je někdy více, a třeba do malých panelákových prostor bývá nešťastným řešením volit za každou cenu obojí. Jiná je situace, pokud máte v rodině imobilní nebo starší osoby, které se do vany bojí či zda máte nebo zvažujete koupi větších psů, které snadno do vany nezvednete.


Několik tipů od odborníků
 - koupelna není místo, kde tráví většinu jen ženy, ale denně zde myjeme také miminka a v některých domácnostech je to jediné místo pro umístění pračky, sušičky a dalších potřeb-svolejte proto rodinnou poradu a sepište si svoje plány do budoucna a objektivně zanalyzujte možnosti vašeho bytu či domu

 - pro menší koupelny je nejlepší zkombinovat vanu se sprchou – prostřednictvím volby vhodné sprchové zástěny můžete z vany udělat multifunkční zařízení. Ne všechny sprchové zástěny jsou neestetické, ty moderní krásně doplní luxusní vzhled koupelny.

 - zvažte dobře finanční rozpočet – nešetřete na materiálech vany, sprchové vaničky, umývadla, baterií a odpadových sifonů – jen tak si zajistíte, že vám koupelna bude dobře a dlouho sloužit. A pozor! Nechte si alespoň 5 % z rozpočtu na doplňky, na ty se často zapomíná.

 - volte jen prověřené výrobce, ideálně tuzemské – je tu větší šance, že seženete odbornou pomoc i náhradní díly v případě problémů i za několik let.


 - nekombinujte zbytečně moc vzorů a materiálů – harmonický efekt tvoří jen nepřekombinované koupelny. Kupte co nejvíce věcí od jednoho výrobce – mívají své produkty dobře sladěné.



Inspirujte se profesionálními návrhy
Doporučujeme pro začátek zkusit nějakou z bezplatných 3D vizualizací koupelen. Potřebujete k tomu jen znát půdorys své budoucí koupelny. Na internetu si také můžete projít různé profesionální realizace koupelen, které vás také mohou inspirovat.



Stavba koupelny není nic snadného, znamená mnoho prachu a hluku po celém bytě. Přejeme vám, aby výsledek stál za to, a ve své nové koupelně jste se cítili doslova jako ve snu.