Dřevohliníková okna kombinují výhody dvou vynikajících materiálů – přírodního dřeva a bezúdržbového hliníku. Zevnitř zajišťuje dřevo příjemné teplo a každé místnosti dodává útulnou, domácí atmosféru. Zvenku chrání odolný hliník před větrem a nečasem, a přispívá tak k dlouhé životnosti oken.

Hlavní výhody dřevohliníkových oken nám popsal Jakub Janošík z tradiční české firmy JANOŠÍK OKNA-DVEŘE, která se jejich výrobou zabývá již řadu let.

Symbioza výhod obou vynikajících materiálů
1. Dřevěná okna bývají kritizována pro nutnost občasné údržby, hliníková zase pro chladný pocit v interiéru a horší tepelně-izolační vlastnosti. Kombinace těchto dvou materiálů umožňuje naopak maximálně využít jejich přednosti. Bát se nemusíte ani odlišných fyzikálních vlastností: rozdílnou tepelnou roztažnost řešíme plastovými klipsy, kterými je hliníkové opláštění přichyceno k dřevěnému rámu a pohodlně tak vyrovnává rozdíly při změnách teplot.

2. Odvětraná vzduchová spára mezi dřevěným rámem a hliníkovým opláštěním účinně zabraňuje kondenzaci vzdušné vlhkosti na chladném hliníku, která by mohla poškodit dřevěný rám.

Ideální do moderních architektury

3. Hliníkové opláštění se svými moderními tvary ideálně zapadá do současné architektury. Minimalistický design nabízí především profily KVADRO, kde křídlo plošně lícuje s rámem. Zajímavé řešení skýtají také profily EVOLUT, kde je křídlo dokonce integrováno za rám. K těmto hliníkovým profilům se dokonale hodí bezfalcové dřevěné profily, které plošně slícují s rámem i křídla oken.

Dřevohliníkové okno EVOLUT profil a exteriér JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

4. Typy povrchové úpravy hliníku umocňují moderní design oken a možnost volby povrchové úpravy hliníku zaručuje perfektní sladění s celkovým designem vašeho bytu či domu.

5. Díky uchycení skla opláštěním se nepoužívají u dřevohliníkových oken zasklívací lišty. Oceníte tak čistý vzhled okna i z interiéru.

6. Protože je rám chráněn zvenčí hliníkem, stačí na dřevo už jen tenkovrstvé lazury, které jsou hitem současnosti. Z vnitřní strany oken pak můžete zvolit takřka jakoukoli povrchovou úpravu. Velmi často se používají průhledné laky, které dávají vyniknout kráse dřeva. Zajímavým tipem pro moderní interiéry pak jsou tzv. transparentní pastelové RAL barvy, které dřevu dodají atraktivní odstíny, ale nepřekryjí jeho kresbu. Použít ale lze i alternativní úpravy, jako je olejování apod.

Další přednosti dřevohliníkových oken

7. Dřevohliníková okna vycházejí z konstrukce dřevěných eurooken, to zajišťuje kvalitní tvarovou stálost.

8. Dokonalého vzhledové sladění s kompatibilními dřevohliníkovými vchodovými dveřmi a posuvnými okny.

9. Dokonalé certifikované tepelně-izolační vlastnosti vhodné pro pasivní a nízkoenergetické domy.

RD Vídeň | JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE nabízí celé sady kompatibilních produktů v dřevohliníkovém provedení:

Dveře, posuvné okno, okno – KVADRO | JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Jediným handicapem dřevohliníkových oken tak zůstává jejich vyšší pořizovací cena. Oproti klasickým dřevěným oknům má však vnější hliníkové opláštění nesporné výhody. Například v sousedním Rakousku se již více než 50 % nových oken vyrábí v dřevohliníkovém provedení.