Celková rekonstrukce
Každý byt i jeho vybavení se časem postupně opotřebovává. Aby se zvýšila úroveň bydlení, je zapotřebí provést po čase kompletní rekonstrukci, která je časově i finančně velice náročná. Než se však pustíte do samotného rekonstruování, musíte vše nejprve naplánovat.

Plánování před rekonstrukcí
Před jakýmikoliv zásahy by se měl člověk zamyslet nad uspořádání bytu, tedy v jaké místnosti bude ložnice, obývací pokoj, dětský pokoj, případně pracovna. Ve fázi plánování byste si měli též vymezit určitou částku, kterou jste ochotni do rekonstrukce vložit.

Okna v bytě
Před rekonstrukcí byste měli zvážit, zdali si necháte vyměnit stará okna za nová, nebo jen svá stará necháte opravit. Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Při výměně starých oken za nová těsná s izolačním sklem může dojít k řadě problémů – např. vznik plísní. Neměňte tedy stará okna za nová bez zateplení fasády. Chlad se chová stejně jako voda, to znamená, že si hledá nejsnadnější cestu. Při zasazení nových oken do nezateplené fasády dojde k prochladnutí obvodových stěn a kondenzaci páry na nich, což vede ke vzniku plísní.

Výměna podlahových krytin
Do celkové rekonstrukce spadá také výměna všech podlahových krytin. Do různých bytových domů by se měly vybírat takové podlahy, které efektivně tlumí kročejový hluk.

Návrh bytu
Když máte jasno ve svých představách a požadavcích, měli byste si najít firmu zabývající se těmito rekonstrukcemi. Firmu hledejte nejenom podle recenzí, ale také podle doby jejího působení nebo podle doporučení.

Tato firma Vám vypracuje v závislosti na prostoru návrh bytu, který by měl být funkční, praktický a měl by Vám ušetřit náklady. V případě, že nejste s návrhem spokojeni, dochází k přepracování či doladění úprav.

Vyřízení stavebního povolení
Než proběhne samotná rekonstrukce bytu, je zapotřebí spolupracovat se stavebním úřadem. Stavební a udržovací práce stačí stavebnímu úřadu pouze ohlásit. Pokud však máte v plánu větší rekonstrukci, při které se bude zasahovat do nosných konstrukcí, je k tomu nutné získat stavební povolení. Co se týče menších úprav (např. výměna podlahových krytin, natírání oken, dveří atd.), ty se ohlašovat nemusí.

Při úpravách od Vás bude stavební úřad požadovat projektovou dokumentaci původního a nového stavu, která musí být zpracována projektantem. U rozsáhlejších rekonstrukcí se musí zajistit kontejner na stavební odpad. Při zásahu do nosných zdí, bude nutný statický posudek konstrukce.

Samotná rekonstrukce bytu
Když návrh firmy odsouhlasíte a vyřídí se patřičná stavební povolení, přistoupí se k samotné rekonstrukci. Ta se naplánuje na nějaké konkrétní datum a vypracuje se harmonogram různých stavebních prací a úprav. Celková rekonstrukce potrvá několik dní až týdnů v závislosti na rozsahu úprav v bytě. Po dokončení rekonstrukce Vám firma předá již hotový byt.

Veškeré informace týkající se rekonstrukce bytu nám dodala firma 3D Návrhy s.r.o. - rekonstrukce bytu Praha, která se na psaní článku také podílela.