1. Oddělte práci

Pracovna a ložnice v jednom! To je prokletí malých bytů! Aby se člověku lehce usínalo, neměl by mít kolem sebe předměty, které mu připomínají práci. Vždyť on takový budík nebo mobilní telefon u postele bohatě stačí. Pokud vám to prostorové možnosti vašeho obydlí dovolí, spěte a pracujte odděleně. Pracovní stůl s knihami není ani tak škodlivý jako obrazovka počítače.

 

2. Oddělte zábavu

Televize toho s prací nemá zase tolik společného, nicméně její umístění v ložnici také není nejlepší řešení. Jistá výhoda sice může spočívat v tom, že neprospíte polovinu noci na gauči v obýváku, váš organismus si však při zapnuté televizi kvalitně neodpočine, byť u toho v nezkroucené poloze spí. Takže, pozor na krabice.

 

3. Nebuďte slepice

Naše třetí doporučení nesouvisí s tím, že byste neměli chodit brzy spát, ale týká se volby správné výšky postele. Poloha, kdy spíte příliš blízko stropu, o palandách v některých dětských pokojích ani nemluvě, je velmi nepřirozená, a proto nevhodná. U stropu je vydýchaný vzduch, a tudíž se tam dobře nespí ani člověku, kterého netrápí žádné dýchací potíže.

 

4. Nebuďte psi

Ani opačný extrém není, tedy spaní u země, ideální. Zejména v tom případě, že vás trápí prachové a pylové alergie. Spaní u země však lze doporučit neklidným spáčům, kteří za svých divokých snů občas ze své postele vypadnou. Nízkou postel ocení také maminky, které spí se svým miminkem, které kojí, v jedné posteli.

 

5. Nešetřete na posteli

Dobrý spánek volá po kvalitní posteli. Důležitá je především správná délka postele. To aby dlouhánům ve spánku nekoukaly nohy z okna. Neméně důležitá je správně tvrdá matrace. Pokud se v postelích a matracích příliš nevyznáte, nechte si raději poradit ve specializovaném obchodě.

 

6. Příjemné povlečení

Povlečení, ve kterém spíte, by mělo být příjemné na dotyk. Nemělo by vás chladit, nebo ve vás vyvolávat nepříjemné pocity. Kromě toho každá paní domu jistě ocení materiál, který nebude muset žehlit.

 

7. Správný polštář

Nekvalitní polštář může vaší krční páteři pěkně zaškodit. Ideální jsou proto polštáře s tzv. tvarovou pamětí, které se plně přizpůsobí vašemu tělu. Jestliže rádi spíte v peří, nezapomínejte na to, že i peří je třeba občas vyčistit. Pokud netrpíte kašlem, nedávejte si příliš pod hlavu.

 

8. A budiž tma!

Unavené oči touží po spánku ve tmě. Spát v temnu je přirozené. Proto je dobré, mít v ložnici závěsy nebo žaluzie. Ty vás ochrání jak před nežádoucím světlem, tak před hlukem, který přichází z ulice, nebo od hádajících se sousedů. Optimální zatemnění vám také umožní v klidu stonat.

 
9. Uklidňující vůně

Uklidňující vůně také podstatně přispívá ke kvalitě spánku. V obchodech lze zakoupit širokou škálu nejrůznějších vůní na přírodní i syntetické bázi. Vůně na přírodní bázi lze jen doporučit. Za zmínku stojí tzv. voňavé polštářky s náplní ze sušených bylinek. Heřmánek, rozmarýn, mařinka, nebo levandule, to jsou ty správné bylinky. Pozor však na některé průmyslově vyráběné vůně. Mohou vám způsobit i bolesti hlavy.

 
10. Čerstvý vzduch

Sebedražší vůně vám nebude nic platná, když v místě vašeho odpočinku nebude dostatek čerstvého vzduchu. Chce to buď výkonnou klimatizaci, nebo osvěžující spánek při otevřeném okně. Pamatujte také na to, že v místnosti, kde spíte, by neměla pokojová teplota přesahovat 21 stupňů Celsia. Dbejte na to, ať máte hlavu v chladu! Tím však nemáme na mysli průvan. Nohy, ty by zase měly být v teple. Pokud patříte mezi chladnokrevné spáče, pořiďte si ponožky na spaní.