Domácí čistička 
Domácí čistička odpadních vod je zařízení, které představuje účinný, ekologický a finančně nenáročný způsob, jak se vypořádat s odpadními vodami z domácnosti. V poslední době začíná úspěšně konkurovat jímkám a septikům. Na začátku je sice nutné vynaložit jisté pořizovací náklady (cena tohoto zařízení se pohybuje od 40.000 Kč), roční provoz však vlastníky nemovitosti vyjde zhruba na tisíc korun. Majitelé domácí čističky se nemusí starat o odvoz odpadů a navíc je netrápí žádné nepříjemné pachy. 

Jakou čističku pořídit?
Pokud se rozhodnete pro toto čisté a jednoduché řešení, budete se jistě ptát, jakou konkrétní domácí čističku odpadních vod byste si měli pořídit. Při samotném výběru byste měli věnovat prvořadou pozornost účinnosti čisticího procesu. Na trhu se setkáte s několika typy čističek, především s anaerobními a aerobními. Oba druhy jsou velmi výkonné. Míra jejich účinnosti se pohybuje v intervalu od 70 do 90%, přičemž aerobní čističky jsou o něco účinnější. 

Rozdíl mezi těmito dvěma typy spočívá v tom, zda ke svému fungování využívají rozkladných procesů bakterií s využitím, nebo bez využití přístupu vzduchu. 

Anaerobní čističky odpadních vod
Anaerobní čističky odpadních vod pracují na tom principu, že využívají rozkladných procesů bakterií bez přístupu vzduchu. Své uplatnění nacházejí především na chatách a chalupách, případně v jiných zařízeních, která slouží spíše k rekreačním účelům. Jedna z jejich velkých výhod spočívá v tom, že ke svému fungování nepotřebují zdroj elektrické energie. 

To umožňuje jejich použití také ve velmi odlehlých oblastech, jako je například romantická chaloupka bez elektřiny. Naproti tomu nevýhodu (ve srovnání s druhým typem domácí čističky) lze spařovat v tom, že potřebují poměrně velký prostor. Pokud se navíc jedná o zařízení s filtrem (který zvyšuje jeho účinnost až o 15%), je nutné tento filtr pravidelně měnit. 

Aerobní čističky 
Vzhledem k nutnému požadavku trvalého přístupu vody je tento typ zařízení vhodný především pro objekty se stálým provozem. Instalují se nejen pro samostatné rodinné domy, ale i pro více staveb najednou. Pět majitelů nemovitostí se může dohodnout, že si pořídí společnou domácí čističku odpadních vod. Aerobní čističky, které využívají rozkladných procesů bakterií za přístupu vzduchu, jsou velmi účinné. U těch nejvýkonnějších se setkáme s efektivností až 90%. Princip fungování aerobních čističek vyžaduje elektrický příkon. Bez zdroje elektřiny se neobejdou. Zdroj elektřiny totiž otáčí diskem s bateriemi, což je nutnou podmínkou k tomu, aby došlo k okysličení. Někdy dokonce potřebují dodatečný zdroj tepla. 

Čističky s aktivační nádrží 
S maximální účinností, až 98%, se však setkáme u třetího typu domácích čističek vybaveného aktivační nádrží. Tento typ lze využívat v případě trvale obývaných i rekreačních objektů. Za toto široké uplatnění vděčí svému ekonomickému systému, který umožňuje provoz pouze v případě potřeby, stejně jako nastavení dočasného snížení spotřeby. 

Co dále vzít v úvahu?
Kromě principu, na kterém zařízení funguje, je nutné zohlednit další faktory. Jde zejména o velikost Vaší domácnosti (případně domácností, pokud uvažujete o sdruženém využití čističky pro více objektů) a četnost využití (zda zařízení hodláte umístit na víkendovou chalupu či jako příslušenství vícegeneračního rodinného domu). Se stavebním provedením, vypouštěním vody, způsobem umístění a dalšími technickými záležitostmi Vám už poradí odborníci ve specializovaných prodejnách, kteří se prodejem, instalací a servisem těchto a podobných zařízení (nejčastěji bazénů a jímek) zabývají. 


Přečtěte si také: Světla do obýváku

Foto:
www.hydroclar.cz