Malá krmítka

V teplých měsících je pro ptáčky dostatek potravy, především drobného hmyzu. V zimě si však na rozdíl od lidí nemohou tito opeření tvorové zajet do hypermarketu na velký nákup, ale jsou odkázáni pouze na to, co venku najdou. A toho není mnoho. Proto jim lidé, kteří mají vztah k přírodě, staví na svých zahradách krmítka.

Krmítko obecně je vlastně libovolné zařízení, které je vhodné pro předkládání potravy pro ptáky. Kromě této základní funkce může mít krmítko také funkci estetickou, může se stát přirozenou ozdobou vaší zahrady.

I malé krmítko dostatečně splní svou funkci. V případě malého krmítka můžete zvolit buď klasickou dřevěnou ptačí budku, kterou koupíte běžně v každém větším obchodě se zahradnickým a kutilským náčiním, nebo třeba štíhlou kovovou pružinu ve tvaru jedlové šišky. Tuto pružinu jednoduše ohnete, vložíte do ní lojovou kouli a zavěsíte na strom. Ptáčci mají k tomuto typu krmítka snadný přístup, a navíc zde nehrozí nebezpečí, že by na ně na okraji větve číhala mlsná kočka.

 

Pro náročné ptáky

Náročnějším ptákům uděláte radost pořádnou přistávací plochou. Nebo jim můžete na zahradě postavit přímo ptačí vilu, třeba tu, kterou nabízí Schaefer butique. Zasněžené zahradě se vzrostlými smrky dodá takové krmítko zvláště romantický nádech. Tento typ krmítek se obvykle skládá ze dvou částí. Z podstavce z těžké litiny, aby nemělo tendenci se převrátit, a z horní části, tedy z vlastního krmítka. Většina z nich má velmi krásný design, a tak potěší také vaše oči. Co třeba vinným listem zdobený vchod a pnoucí se réva po tyčkovitém podstavci?

 
Zimní ptačí menu
A na čem si ptáčci rádi pochutnají? V holomrazu je nejvíc potěšíte, když jim připravíte do krmítka sádlo, anebo lůj. Také mají rádi nejrůznější semena, loupané ořechy, ale i ovesné vločky nebo třeba strouhanou mrkev. A ještě trochu bílkovin klidně i v podobě kousků masa. Kosi mají rádi jablka. Pokud dáváte ptáčkům drobečky od pečiva, dbejte na to, ať neobsahují příliš soli, což by je dehydrovalo. Nikdy nedávejte do krmítka čerstvé pečivo nebo naopak strouhanku!


Lekce krmítkologie

Než se pustíte do nákupu nebo do výroby krmítka, měli byste vědět několik věcí. Pokud jde o použitý materiál, měli byste volit pouze přírodní materiály, například smrkové dřevo. Krmítko by nemělo být příliš barevné a už vůbec ne červené. Ptáci by se jej totiž mohli bát. Hotové krmítko umístěte tak, aby bylo chráněno před jejich hbitými nepřáteli. Pamatujte také na rozumnou vzdálenost od lidského obydlí. Někteří ptáci jsou velmi plaší. Nezapomínejte krmítko pravidelně kontrolovat, zda mají jeho návštěvníci co jíst.


A komu krmení ptáčků svěřit? Pokud chcete svým dětem předat váš vřelý vztah k přírodě, můžete jim svěřit tuto drobnou domácí práci. Radost z toho budou mít nejen vaše děti a ptáci, ale i vy samotní.

Foto1:
Toto je sice velmi malá, ale velmi praktická, demoverze ptačího krmítka ve formě pružiny a ve tvaru jedlové šišky.

 

Foto2:
Klasická dřevěná ptačí budka, tak jak ji známe od dětství.

 

Foto3:
Stylová lampa s kovanou elegantní nožičkou bude ozdobou vaší zahrady.

 

Foto4:
Ptačí vila pro náročné ptáky uspokojí i ty nejhladovější.


Foto:
http://www.schaefer-boutique.cz 
Inspirace: www.wikipedia.org, www.schaefer-butique.cz, www.domacidilna.cz