Co od nových oken očekáváte?

Výběr nových oken je rozhodnutí, které ovlivní kvalitu bydlení na dlouhou dobu. Při výběru byste se zejména měli zamyslet nad tím, co od nových oken očekáváte. Dobré rozhodnutí může uspořit nejenom prostředky, ale také řadu pozdějších starostí.

Pokud jde o volbu materiálu zejména dilema, zda si pořídit plastová okna nebo dřevěná eurookna, pak jde spíše o otázku individuálních materiálových preferencí a finančních možností. Z hlediska tepelně izolačních vlastností jde o zcela srovnatelné produkty. V nabídce obou materiálů tak najdete špičková úsporná okna pro pasivní stavby.

Při výběru je především dobré zvážit, kde mají okna sloužit. Pokud jde o prostředí se zvýšeným hlukem, prašností, namáhané větrem či hnaným deštěm, je dobré zvolit např. u plastových oken profilový systém se středovým těsněním. V případě zatížení hlukem uvažovat i o speciálním protihlukovém zasklení. Pokud jde o tepelně izolační vlastnosti oken, ty značně závisí zejména na stavební hloubce okenního profilu a zejména na použitém zasklení. Dnes je již prakticky běžným standardem zasklení trojsklem.

V případě potřeb zvýšené bezpečnosti či ochrany dětí je dobré zvážit speciální funkční doplňky. Již při nákupu oken je dobré současně řešit také jejich stínění venkovní či vnitřní. Současné pořízení stínící techniky a oken zajistí nejenom designové sladění všech prvků, ale zejména bezproblémovou funkčnost.

Proč je dobré zvolit plastová okna

Výhody a nevýhody plastových a dřevěných oken

V ČR stále vedou v oblibě plastová okna. Jejich výhodou je zejména příznivý poměr kvalita – cena. Dřevěná oka patří do vyšší cenové kategorie, jejich cena se mj. odvíjí od stavební hloubky oken a použité dřeviny.

Častým předsudkem je, že plastová okna „nedýchají“, toto tvrzení se ale nezakládá na pravdě. Stará okna většinou profukují, což správně seřízená plastová či dřevěná okna prakticky vylučují. Po výměně oken je tedy dobré pravidelně a dostatečně větrat, zejména v místnostech se zvýšenou vlhkostí.

Plastová okna jsou oblíbena také kvůli minimálním nárokům na údržbu. Stačí běžné omytí a péče o kování, kterou vyžadují všechna moderní okna. O povrchovou úpravu dřevěných oken je třeba se starat trochu více. „Kvalita dřevěných oken spočívá zejména v povrchové úpravě,“ říká M. Tomčíková produktová manažerka českého výrobce oken značky OTHERM a dodává, „vícevrstvá povrchová úprava s kvalitní hloubkovou impregnací, barevným základem a krycí lazurou je dostatečně odolná a vyžaduje jen velmi jednoduchou péči.“ Výrobce doporučuje přetřít lazuru dřevěných eurooken dvakrát do roka houbičkou napuštěnou speciálním přípravkem.

Dřevohliníková okna tedy dřevěná eurookna s hliníkovým opláštěním nevýhodu údržby zcela eliminují a vyrovnají se tak odolným hliníkovým oknům. Oba tyto typy oken ale patří do nejvyšší cenové kategorie, ale jde o investici, kterou stojí za to zvážit.