Při výběru dřezu si musíme v první řade uvědomit, co od něho očekáváme. Na základě účelu se totiž volí celková dimenze dřezu, jeho výška a hloubka.
Kvalitní a praktický dřez by měl být hluboký minimálně 18 cm. Ideální dimenze je 20 cm a více. Ideální šířka dřezu je kolem 50 – 60 cm, záleží na velikosti spodní skříňky a nároků uživatele. Dřez je v ideální výšce tehdy, když se k němu postavíte, spustíte ruce do jeho vany a dlaně se Vám dotýkají dna bez hrbení. Při volbě materiálu je nutné přemýšlet nad tím, jak bude vypadat celá kuchyňská sestava. Klasikou, která je ale stále populární je nerez. Kromě toho můžeme vybírat z granitových nebo keramických dřezů. Ke dřezu neodmyslitelně patří i vodovodní baterie. K nerezovému typu se hodí baterie příbuzného povrchu, k hranatému typu volíme baterii ostrých pravoúhlých tvarů. Šikovná je výsuvná sprška, která dokáže obsáhnout veškeré kouty vany. Mycí centrum můžeme obohatit o další vychytávky, jako třeba dávkovač mycího prostředku, který se instaluje přímo vedle baterie.

Nerezové dřezy
Jedná se o plech nerezavějící oceli, který má různou sílu. Platí zásada: čím je silnější plech, tím je dřez tiší při dopadu na jeho povrch, taky masivnější a dražší. Nerez se může pyšnit různými strukturami povrchu, jako například hladkou, tkanou nebo tzv. mikrostrukturu.
Jednou z největších výhod nerezového dřezu je jeho odolnost vůči korozi a vysokým teplotám. Snadno se čistí, i s minimální údržbou vypadají jako nové desítky let. Nerezový povrch je hygienický, tvrdý a bakterie na něm přežívají jen s velkými obtížemi. Tento materiál je plně recyklovatelný a šetrný k životnímu prostředí.
Nevýhoda nerezových dřezů spočívá především v tom, že čištění je sice nenáročné, ale časté. Jakákoli kapka je po zaschnutí na jejich povrchu automaticky vidět. Při údržbě dřezu dbejte na pravidelné odstraňování nečistot a vápenných usazenin. Používejte vlhké měkké hadříky, nikoliv drátěnky nebo čistící písek.

Granitové dřezy

Nelze obecně prohlásit, že granitové dřezy jsou lepší než nerezové. Některé výrobky se můžou tvářit jako granitové a na první pohled jsou bez rozdílu.

granitovy drez

Nespornou výhodou granitu je odolnost vůči vodnímu kameni. Nemusíte se bát ani vrypů, ani škrábanců. Materiál nemá žádné spáry ani póry, tím pádem je hygienicky nezávadný. Výbornou údržbou je časté umývání nádobí. Problém nastává v momentě, kdy se do minerálu začnou vsakovat látky jako káva, čaj nebo červené víno. Největším nepřítelem granitových dřezů jsou ale bělící prostředky. Pokud ale budete dodržovat zásady a rady od výrobce, nemáte se čeho bát.

Keramické dřezy
Keramické dřezy jsou nejméně zastoupenou skupinou dřezů v našich domácnostech. Keramika je tradičním materiálem, jejíž největší předností je nejjednodušší údržba, vysoká odolnost a nevšední design. Absolutním hitem jsou romantické dekory zdobící povrch dřezu nebo odkapové plochy. Jsou stálobarevné i působením přímého slunečního záření, žáruvzdorné a také nezažloutnou. V odolnosti vůči teplotě se jí nevyrovná ani nerez, ani žula. Stopy po sobě nezanechá káva, čaj ani ovocné šťávy. Keramika je vysoce odolná vůči následkům běžného užívání – škrábance, oděr, skvrny a podobně. Důležitým plusem keramických dřezů je jejich hygieničnost a bezpečnost. Nevýhodou keramických dřezů je značně vyšší pořizovací cena, než u ostatních typů.
Pokud si nevíte rady, na favi.cz si můžete filtrovat podle ceny, vzhledu, materiálu nebo tvaru.

keramicky drez

Montáž dřezů

Kuchyňské dřezy je možné montovat několika způsoby, záleží především na materiálu pracovní desky. Obyčejně je dřez určen pro jeden typ montáže, ale existují i modely, které lze instalovat více způsoby.
Horní montáž je nejčastěji používaný typ montáže. Je vhodný pro všechny druhy pracovních desek, obnáší nejjednodušší a rychlou instalaci. Dřez se vkládá shora do výřezu v pracovní desce.
Spodní montáž
je obyčejně volbou náročných zákazníků, se smyslem pro praktičnost a design. Hodí se především ke kamenným, keramickým či skleněným deskám. Dalším typem montáže je tzv. instalace do roviny. Montáž je určena pro speciálně upravené typy dřezů. Plusem je hladký design, protože deska a dřez jsou v jedné rovině, bez jakýchkoliv rušivých hran. Poslední variantou instalace je naložení dřezu shora, kdy horní lem dřezu vytvoří na desce pouze nepatrný přesah. Instalace je vhodná pro všechny typy pracovních desek.