Srdce domova
Asiaté považují svou kuchyni za srdce celého domova, a proto je pro ně tolik důležité, aby její uspořádávání bylo harmonické. Obyvatelé z východní části naší planety věří, že pokud vaříte a jíte v čisté kuchyni, budete zdraví a šťastní. Podle filosofie feng shui je proto ideální barvou do kuchyně bílá, která navozuje dojem čistoty, nebo odstíny od ní odvozené, například světle šedivá, anebo smetanová.

Ruku v ruce s designem interiéru jde také samotný proces vaření. Nikdy bychom neměli vařit, když jsme podráždění, rozzlobení, anebo nemáme vůbec chuť vařit. Stav mysli kuchaře se totiž přímo odráží na energii připravovaného pokrmu. Jinými slovy, jeho negativní energii lze velmi snadno přenést na ostatní. Jak tedy krájet zeleninu? Po energiích. V případě papriky to znamená pouze svisle na tenké proužky. 

Že máte uklizenou kuchyni s čistě bílými stěnami? Vaříte vždy s chutí? Dobrá zpráva. Nezapomínejte však na to, že ani pokrmy připravené ve spěchu nejsou pro naše zdraví zrovna ideální. 

Pozor na ostré hrany
Ale vraťme se zpátky k interiéru, konkrétně k jedné z velmi důležitých zásad, která zní: žádné ostré hrany. Veškeré ostré rohy v místnosti jsou zdrojem negativní energie, a proto zde nemají co pohledávat. V teorii feng shui se o nich hovoří jako o tzv. otrávených šípech. (Ostatně i naše evropské zdůvodnění zní celkem logicky, o ostré hrany se člověk snadno poraní. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste si roh stolu zapíchli do stehna, anebo si o něj Vaše dítě, které se právě učilo chodit, poranilo hlavu). Pokud již doma nebezpečně hranatý nábytek máte, neničte jej, neprodávejte, ani jeho rohy nehoblujte. Zkuste raději něco jiného. A to zmírnit ostré hrany nábytku alespoň opticky. Jak? Třeba tak, že před ostrou hranu umístíte nějaký kulatější dekorativní předmět, vázu nebo jiný zajímavý bytový doplněk.

Jídelní kout
V prostoru jídelního stolu bychom měli nechat dostatek prostoru, nejen z praktického důvodu, aby zde bylo možné pohodlně procházet, usedat a vstávat z místa, ale zejména proto, aby tu mohla proudit energie. Při rozmísťování nábytku v jídelním koutu pečlivě dbejte na to, aby nikdo neseděl zády ke dveřím. Pokud to bude možné, tak ani zády k oknům. Obojí totiž působí rušivě. (Mimochodem zády ke dveřím by neměl stát ani kuchař během přípravy jídla). Co je dále důležité, to je volba vhodných barevných odstínů. Chladné a temné barvy nemají podle zásad feng shui v kuchyni co pohledávat. Vsaďte raději na pastelové nositele pohody! V jídelním koutu s meruňkovou či lososovou barvou na stěnách se Vám a Vaší rodině bude dobře hodovat. 

Květiny a další dekorace
Neméně důležitým prvkem interiéru jsou dekorativní prvky a květiny. Zatímco živé květiny vnášejí do kuchyně svěžest a život, ty sušené Asiaté považují za mrtvé chytače prachu. Dávejte tedy přednost čerstvým živým květinám. Jestliže si je z důvodu pylové alergie některého z členů Vaší rodiny nemůžete dovolit, použijte mísu s ovocem. 

Podle feng shui je šťastným číslem devítka. Tak proč si na stěnu neumístit třeba devět okrasných dlaždic se stylovým kuchyňským motivem? Nebo devět hrnečků? To už záleží jen na Vás. Tak ať zdravé srdce Vašeho domova bije tak, jak má!

Náš tip: Rolety