Nemovitosti rostou společně s inflací

Za posledních deset let se růst cen nemovitostí v Česku nezastavil. Překonávají historická maxima a rostou rekordní rychlostí i ve srovnání s Evropou (podle zjišťování Eurostatu se loni zdražily v Česku rezidenční nemovitosti o 14,5 %, což je třetí nejvyšší nárůst v EU). Když si tedy dnes koupíte byt, dům nebo stavební pozemek, téměř s jistotou ho za pár let prodáte dráž, než jste nakoupili.

Nákup nemovitostí za účelem investice dává zároveň smysl i v dnešní době rekordní inflace. Na rozdíl od tradičních spořicích produktů, jako je například stavební spoření, vám totiž inflace investiční nemovitost neznehodnocuje. Jejich cena společně s mírou inflace také vzrůstá. Pokud tedy byt nebo dům pronajímáte, nájem poroste společně s inflací a vy o investované peníze nepřicházíte.

Investice do nemovitostí se mohou zdát nedostupné nebo příliš složité. Obě tyto překážky se však dají poměrně snadno překonat tím, že oslovíte odborníky, kteří se specializují na výkup a následný prodej spoluvlastnických podílů na nemovitostech.

4 důvody, proč investovat do spoluvlastnických podílů

Nemusíte hned kupovat byt za pět milionů korun. Investice do nemovitostí se dá dělat i chytře – koupíte pouze část domu, bytu nebo pozemku. Na trhu se totiž objevují ke koupi takzvané spoluvlastnické podíly, které mají hned několik výhod:

1.    Přístupnější pro každého: Cena podílů na nemovitostech začíná už okolo 100 000 Kč.
2.    Nízké riziko: Investice do nemovitostí jsou bezpečnější než investice do akcií. Jejich cena navíc roste každoročně okolo 10–15 %.
3.    Přímé vlastnictví: Se spoluvlastnickým podílem se stáváte spoluvlastníkem celé nemovitosti. V případě pronájmu tak pravidelně získáváte příjem z pronájmu.
4.    Dvojí zhodnocení v případě pronájmu: Cena vašeho spoluvlastnického podílu v čase poroste, kromě toho vám pravidelně přinese další peníze za pronájem.

Jak investovat do spoluvlastnických podílů

Někteří majitelé bytu nebo domu si na prodej nemovitosti vlastními silami netroufají, nebo peníze potřebují rychle a prodej přes realitní kancelář by byl příliš zdlouhavý. Proto při prodeji osloví investiční společnost, která se na výkup nemovitostí a spoluvlastnických podílů specializuje.

A právě od těchto společností je pak ideální si investiční nemovitost koupit. Vybrat si můžete třeba podíl na bytovém domě v Praze, na chalupě v Krkonoších nebo část pole na Šumavě. Například společnost MI Estate vám jako jediná na trhu prodá spoluvlastnický podíl dokonce za cenu o 20 % nižší, než jak ji stanovil soudní znalec ve znaleckém posudku. Vaše investované peníze se tak zhodnotí o 20 % už v samotném okamžiku nákupu.

Zdroj obrázku: shutterstock