A co vy? Také by se vám líbila představa večerní pohody, při které byste poslouchali jemné praskání hořícího dřeva a uklidňovali se pohledem do plápolajících ohnivých plamínků? Investovat do pořízení krbových kamen je jedna věc. Umět v nich správně topit, aby byl výsledek naprosto dokonalý - to už je věc druhá.

Umět topit v kamnech je základ
Počasí za našimi okny není kdovíjak přívětivé, teploty se drží nízko a my se tak chceme ohřát alespoň doma. Určitě se shodneme na tom, že není nad to, rozdělat v kamnech oheň a v poměrně krátkém čase si již užívat sálající teplo. Chcete-li si pořídit krbová kamna, nebo už je dokonce doma máte, měli byste vědět, jak v nich správně topit. Není to sice věda, ale divili byste se, kolik lidí v tom chybuje. Pokud si necháte poradit, pak stejné chyby jako oni rozhodně dělat nebudete.

krbova kamna

Naučte se správně topit v několika krocích
Na samotném začátku je potřeba spálit v kamnech dostatečné množství paliva s velkým přívodem kyslíku. Jeho nedostatek by způsobil vznik sazí a škodlivých látek. Laicky řečeno musíte topit tak dlouho, dokud kamna i komín nedosáhnou na dostatečnou provozní teplotu - topeniště nejdříve zčerná, ale jakmile se kamna dostatečně zahřejí, obložení opět získá svou původní bílou barvu. Pokud se bojíte, že spálíte příliš velké množství dřeva, jsou vaše obavy zbytečné, pokud vsadíte na krbová kamna HARK, která disponují systémem ECOplus, díky kterému snižují celkovou spotřebu paliva až o 40 %.

Jakmile vám v kamnech vyhoří první várka paliva a kamna i komín se dostanou na provozní teplotu, je krb připraven na dlouhodobé vytápění. Krbová kamna HARK splňují nároky na těsnost ohniště a regulaci vzduchu, díky čemuž zajišťují vysoce efektivní spalování s vysokým stupněm účinnosti.

krbova kamna HARK

Jak správně zatopit v kamnech HARK:
1. Nejdříve položte na rošt 2-3 velká polena
2. Ujistěte se, že máte otevřen externí příchod vzduchu na maximum
3. Zkontrolujte, zda je otevřena regulace primárního a sekundárního vzduchu na maximum
4. Na polena položte 1-2 pevné podpalovače
5. Nakonec položte dostatečné množství třísek
6. Zapalte podpalovače a uzavřete dvířka krbových kamen
7. První várku dřeva nechte úplně vyhořet, aby se vytvořily žhavé uhlíky

Bezpečné topení

Dvířka ohniště otevírejte až po vyhoření dřeva do žhavých uhlíků. Zamezíte tím úniku kouře do místnosti. Na bezpečné otevírání dvířek vždy používejte ochranné krbové rukavice. Ty jsou odolné vůči vysokým teplotám a zajistí vám bezpečnost. V případě topení dřevem nezapomeňte uzavřít primární vzduch a spalování ovládejte pomocí regulátoru sekundárního vzduchu. Pamatujte, že během topení musí být vždy otevřena regulace externího přívodu vzduchu. Po roztopení kamen uzavřete zatápěcí klapku (většinou nad dvířky).