Vodu ve všech typech bazénů znečišťují nejen mechanické nečistoty, které snadno odstraníte, pokud využijete účinnou filtraci, bazénový vysavač nebo síťky. Dále také různé přírodní mikroorganismy v podobě řas, bakterií či virů.

Filtrace

Filtrace představuje základ v péči o vodu. Stačí zmáčknout jedno tlačítko a voda se začne sama čistit bez vaší pomoci. Voda procházející filtračním zařízením se čistí a zároveň se taky rozhýbe. Díky tomu se prostředky, které dáváte do bazénu, dostanou do každé kapky. Voda v bazénu by se měla za den několikrát přefiltrovat. Zvolit si můžete pískovou nebo kartušovou filtraci.

PH vody

Než začnete bazén čistit pomocí dezinfekčních přípravků, je potřeba zjistit hodnotu ph (kyselost a zásaditost vody). Hodnota ph by se měla pohybovat v rozmezí 7,0 až 7,4. Při vyšších hodnotách hrozí vznik řas a kažení vody. Naopak při nižších hodnotách, kdy je voda příliš kyselá, může docházet k dráždění očí a citlivé kůže.

Čištění vody:
- chlór
- UV lampa, salinace, ionizace – bezchlórová úprava vody

Využívání chlóru

Hodnota chlóru ve vodě by se měla pohybovat v rozmezí 0,3 až 0,5 miligramů na litr. Pokud máte chlóru v bazénu málo, stačí přidat rozpouštějící se tabletu (vkládá se do pevných košíčků nebo do speciálních plováků). Dávkování veškerých chemikálií si rozdělte nejlépe na polovinu a účinnost si nejprve ověřte pomocí testru. Je lepší dávat chemikálie do bazénu nadvakrát než najednou a předávkovat.

Čištění pomocí UV lampy

V tomto případě je voda vystavena záření UV-C, které je vydáváno speciální trubicí UV lampy do bazénu. Vlivem UV-C záření dochází k likvidaci bakterií, virů a ostatních jednoduchých organismů. Lampa zabraňuje také dalšímu množení organismů, neboť je voda vystavena UV-C paprskům po celou dobu průchodu UV lampou.

Salinace

Bazén je možné vyčistit pomocí mořské soli v kombinaci se solonizačními jednotkami. Ty pracují na principu elektrolýzy, kdy se do bazénové vody rozpustí 0,35% koncentrace soli. Při elektrolýze prochází mezi elektrodami instalovanými ve filtračním okruhu elektrický proud. Z nich se pak do vody uvolňuje volný chlór a ten dezinfikuje vodu. Volný chlór oproti tabletám nezpůsobuje zápach a nemění chuť vody. Tento systém je také šetrný vůči lidskému organismu.

Ionizace

Při této metodě dochází k ošetření vody pomocí elektrolytického rozpouštění elektrody, která obsahuje měď a stříbro. Do vody se uvolňují ionty těchto kovů. Měď likviduje řasy díky svým algicidním účinkům. Stříbro se svým baktericidním účinkem likviduje bakterie. Ani jeden kov ovšem nedokáže zlikvidovat viry a nemají oxidační účinek. Z tohoto důvodu je vhodné metodu kombinovat s dávkováním chlóru.

Závěrem

Pokud se vám i přes správnou péči nedaří udržet vodu v bazénu čistou, nezbude než všechnu vypustit, bazén vyčistit a naplnit ho novou vodou.