Avšak také zde lze nalézt úložné prostory, které nabízejí celkem přijatelné řešení.


Začarovaný kruh

Říká se, že většina žen po celý život řeší dva zásadní problémy spletené do začarovaného kruhu. První problém zvaný „nemám co na sebe“ je pro většinu mužů velmi obtížné pochopit. Druhý problém, který s tím prvním úzce souvisí, zní: „Kam s tím?“

S čím? Přeci se spoustou nošeného i nenošeného oblečení na malém prostoru. Se zbývajícími sto osmdesáti stupni tohoto začarovaného kruhu však mohou pánové svým něžným protějškům pomoci. Jak? Pořízením či vyrobením šikovné skříně (nejlépe na míru), nebo jiného úložného prostoru (například pod postelí).


Ta správná skříň

Univerzální recept na správnou skříň bohužel neexistuje. Kdyby existoval, skříně na míru by nejspíš zmizely ze světa. Řešení úložných prostor je ryze individuální záležitost. Každý z nás si přeje, uspořádat své věci podle vlastních potřeb, a to tak, aby ranní oblékání pro něho nepředstavovalo náročný rituál, (kde nechybí šplhání a dlouhé hledání) ale příjemnou zábavu. Kromě toho optimální navržení a umístění skříně umožňuje lépe využít prostor, který máte k dispozici. Než se do samotného návrhu pustíte, uvědomte si své zvyky – zda vyžehlené košile a šaty skládáte či věšíte na ramínka, jestli čisté prádlo a ponožky házíte do koše, nebo je skládáte do zásuvek. Z toho pak snáze odvodíte, jak velkou část skříně má tvořit prostor, kam se skládá oblečení do komínků, a kolik prostoru potřebujete v závěsné části skříně.


Nezáviďte majitelům šaten a komor!

Odkládací plochy je dobré rozdělit do několika výškových zón – v závislosti na aktuální potřebnosti oblečení. Samozřejmě, že části oděvu, které používáte nejčastěji a Vaše nejoblíbenější svršky byste měli mít pěkně po ruce. Dalšími možnými kritérii jsou roční období a měnící se postava. V létě můžete většinu svetrů a teplých mikin uložit do vyšších polic a nahradit je topy, bolerky a tričky s krátkým rukávem. Těhotná žena bude mít zase potřebu přeskládat své svršky podle měnící se velikosti jejího bříška. Že jste rychle zaplnili prostor, kam bez obtíží dosáhnete a zbytek oblečení musíte uložit do zbývajících vysoko umístěných polic ložnicové skříně? Nezáviďte šťastným majitelům šaten a komor! Raději si pořiďte věšákovou tyč se sklápěcím  mechanismem. Využijete tak i ty nejhornější police, aniž byste do nich museli šplhat. Velké oblibě se těší vestavné skříně, od podlahy až ke stropu. Ty často v ložnici tvoří celou stěnu. Jsou vybaveny posuvnými dveřmi a velkým zrcadlem. Zrcadlo jistě oceníte při každodenním oblékání.

 

Úložný prostor v posteli a pod ní

Vedle praktické šatní skříně lze najít také jiné možnosti uložení oblečení. Jednou z nich jsou tzv. úložné postele. Tam se také leccos vejde, například prostěradla a povlečení. Zimní kabáty a bundy však raději pověste do šatní skříně, která není v ložnici. Další z možností jsou úložné boxy pod postel. Co se nevejde do ložní či předsíňové šatní skříně (např. svršky nebo bytový textil s motivem, který používáte jednou do roka), ukryjete pod postel. Jestli se nám alespoň trošku podařilo, vyřešit problém s ukládáním textilu, jsme moc rádi!