Vaření už dávno neznamená, že potřebujeme jen hrnec a sporák. 
Varné centrum znamená také úložné prostory na nádobí, přístroje, pomůcky, dobré větrání a kvalitní osvětlení.
Každá varná sestava je vždy součástí celé sestavy kuchyně a to i v případě, kdy je umístěna na kuchyňském ostrůvku.


Při rozhodování o tom, jaká by varná část kuchyně měla být, by měla mít hlavní slovo osoba, která se v ní bude pohybovat. Společně s architektem tak mohou naplánovat nejen moderní a atraktivní část bytu, ale také místo, které bude účelové a vyhovující těm, kteří jej budou užívat.

Pokud se hospodyňka nechce naběhat, vždy je nutné tvořit pracovní a varnou část v blízkosti. Oddělit je sice můžete, ale pak již kuchyň ztrácí svoji účelovost. Ono rozdělit obě části opravdu může vypadat netradičně a atraktivně, ale pro toho, kdo zde bude pracovat to znamená mnoho pohybu navíc.

V praxi to znamená, že i ta nejmenší kuchyňka musí mít pracovní plochu uprostřed, varnou část s odkládacími plochami po stranách a dřez nalevo. Pro leváky je vhodný zrcadlový obraz.


Pokud pořizujete nové spotřebiče, uvažte, jaký typ se bude k varné části kuchyně hodit, zda bude také ladit a hlavně, jak často jej budete využívat.

Ty nástroje které používáte zřídka nebo třeba jen při slavnostních příležitostech není nutné mít pořád po ruce. Je zbytečné linku zastavět věcmi, které nejsou denně využívány.

Nejen že zbytečně zabírají místo, ale přiznejme si, kolik práce nám dá jejich udržování v čistotě.

Naopak po ruce si nechte ty pomocníky, které využíváte denně, díky vhodnému rozložení totiž ušetříte mnoho vzácného času.

Výborným řešením jsou různé závěsné programy, které vypadají moderně a přitom díky nim máte po ruce vše, co je třeba. Pro ty, kteří si rádi hrají jsou závěsné programy nejen šancí, jak vhodně uložit různé nástroje, ale třeba je doplnit i různými doplňky a květinami.


Kuchyň by měla být totiž nejen praktická, ale také příjemná, aby se v ní lépe trávil čas při vaření a vůbec při jejím používání. Dnes už totiž kuchyň není jen místem pro vaření a přípravu jídla, ale mnohdy místem, kde se setkává celá rodina.


Zkuste nepodléhat za každou cenu moderním trendům, vytvořte si takovou kuchyň v jaké se vám bude pohodlně vařit, protože jen v útulné a líbivé kuchyni vám bude dobře.

Foto: RAKO