Moderní všestranné podložky a chrániče matrací sice jsou praktické, příjemné, nepropustné, hygienicky nadstandardní i potřebné, ovšem nikdy nenahradí jedinečnost, pohodlí a komfortnost topperu.

Klasická podložka na matraci ji totiž ochrání, oproti tomu posláním topperu je poskytnout vám odpočinek a ničím nerušený spánek.

Co to tedy takový topper je?

Topper je samostatná kategorie. Na první pohled vypadá jako matrace a mnohdy je i vyroben z materiálů pro matrace, ale je tenčí. Není jen o poznání tenčí, topper je výrazně nižší než matrace. Na druhý pohled jsou mu přisuzovány vlastnosti jako podložkám: ochrana matrací a vysoká hygieničnost, to je však atribut patřící chráničům.

Topper neboli přistýlka je tedy funkční i praktický doplněk lůžka, který se pokládá na klasickou matraci. Vychází ze skandinávské tradice, zkušenosti i stylu. Lidově řečeno – je to nejsvrchnější vrstva, tj. horní krycí tenká matrace usazená na vámi vybrané matraci.

Doplnit jej můžete jak na novou, tak na stávající matraci, např. v případě, když vám svou tvrdostí až tolik nevyhovuje. Toppery totiž dokáží její případnou nekonformnost či tuhost zmírnit, zpříjemnit a vylepšit.

Topper na matraci pro váš maximální komfort

K čemu tedy takový topper na matraci slouží a jaké jsou jeho přednosti?

●    dolaďuje tu správnou výšku postele a celkovou ložnou plochu
●    zvyšuje komfort spánku, změkčuje totiž lůžko a vylepšuje běžnou matraci
●    má pozitivní vliv na vitalitu spánku – podporuje krevní oběh, uvolňuje se stres
●    umocňuje celkový dojem z ležení, vyrovnává nerovnosti matrací
●    má relaxační přednosti pro tělo i duši
●    zmírňuje tlak a dodává tělu větší oporu
●    podporuje ortopedické vlastnosti, protože pomáhá k lepšímu rozložení hmotnosti těla
●    podporuje také hygienické vlastnosti a prodlužuje životnost klasické matrace


Stejně jako běžné matrace se i toppery liší rozdílným stupněm tvrdosti, prodyšností i tepelným stupněm, proto se při výběru informujte a neváhejte si ho na „vlastní záda“ předem vyzkoušet, aby při spánku maximálně vyhovoval vašim individuálním potřebám.

Lze jej pořídit samostatně nebo jako integrovanou součást matrace. Jeho potah je většinou odnímatelný i pratelný. A další velká výhoda topperu: u manželských postelí se rozprostírá po celé šířce postele, navzdor rozdílným typům matrací, které mohou manželé mít, sjednotí jejich plochu – mezera uprostřed postele zůstane historií. Vhodný topper může dodat vaší tvrdé posteli úlevnou měkkost nebo naopak tuhost, potřebujete-li lepší oporu.


Jaký rozměr topperu bude pro vás ten pravý?

Výška této měkké podložky na matraci může být od 3 do 10 cm. Nebojte zeptat, co přesně výška vyznačuje, někteří výrobci do ní zahrnují bohužel jen jádro, jiní měří celkovou výšku včetně potahu.  
Vyráběn je v klasických rozměrech jednolůžek i dvojlůžek včetně atypů.

U kontinentálních postelí je topper bonus, při výběru se řiďte především vhodnou výškou k doladění postele nebo výběrem vašeho oblíbeného materiálu.

U postelí s rošty už je třeba nad tím více popřemýšlet. A u polohovatelných i výklopných roštů či postelí s úložným prostorem obzvlášť. Zvažte tedy, jak systém funguje, například jeden velký topper nejspíš nebude to pravé ořechové na dvojlůžkovou postel, v níž jsou umístěny dva polohovatelné rošty.

Zaměřte svou pozornost na složení

Topper bývá složen ze dvou částí, z vnitřní výplně, tedy jádra a svrchní části – potahu.

Jádro je identické jako výplně některých matrací, avšak paleta materiálových možností není tak rozmanitá. Je konstruováno nejčastěji z kvalitní visco pěny (líné neboli paměťové pěny), která je přizpůsobivá, podložka na matraci z líné pěny totiž reaguje na tělesné teplo a tvaruje se podle něj. Další možností je studená pěna (HR), která je také velmi pohodlná, přizpůsobivá a podepírá tělo přesně tam, kde je potřeba. Ve složení jádra topperu můžete nalézt také bavlnu, vlnu, peří či latex nebo PUR pěnu.

Díky všem těmto materiálům je topper schopen reagovat na tlak i teplo těla, tudíž se dokáže se optimálně přizpůsobit jeho tvaru i rovnoměrně rozložit váhu. V luxusních postelích může být topper vyplněn přírodními materiály jako jsou Tussah-hedvábí, kašmírská vlna nebo dokonce koňské žíně.

Potah je také velmi podobný potahu matrace. Může být z polyesterové pleteniny, viskózy, Lyocellu-tencelu, klimatizačních roun a podobně. Po obvodu má zip, aby se z hygienických důvodů dal čistit a prát. Na rozích může mít gumové popruhy, sloužící k fixaci podložky na matraci. Na první pohled může vypadat stejně jako potah na matraci, může být celo-bílý i krémový, nicméně pro náročnější klienty lze jeho barevnost doladit do barvy čalounění a materiálu konstrukce a čela celé spring-boxové postele.

Pokud jste investovali do kvalitní matrace, ale dosažené pohodlí vám nestačí, topper každou běžnou matraci vylepší a poskytne vám ve spánku větší oporu a pohodlí. A kdo vyzkoušel noc s topperem, těžko už si dokáže spánek bez něj představit.