Buďte k sobě upřímní 
Přiznat si fakt, že člověk začíná patřit do kategorie dříve narozených, není vůbec jednoduché. Když tak ale učiníme včas, zpravidla si ušetříme spoustu nepříjemností, zdravotní problémy přitom nevyjímaje. Pomoc ostatních členů rodiny je zde tedy na místě. Její přijetí má však hned dva háčky. Tak zaprvé: ostatní nemají vždy čas, když to zahrádka potřebuje. A za druhé: za ta léta zahradničení jsme nasbírali tolik praktických zkušeností, že nikdo nedokáže upravit zahrádku lépe, než my sami. Obvykle však nemáme jinou možnost. Proto leckdy tuto pomoc s povděkem přijmeme, na druhou stranu nás však mrzí, že se svému koníčkovi nemůžeme naplno věnovat sami. Optimální řešení proto spočívá v uspořádání zahradního exteriéru tak, abychom se zahrádce mohli věnovat osobně a s náležitou péčí.

Klíčové otázky
Dříve než se pustíme do přestavby zahrady, je třeba, sestavit plán. Tomu předchází velmi důležitý moment, kdy si položíme několik klíčových otázek. Otázky z prvního kola zní: Jak výkonní budeme v budoucnosti? S jakými zdravotními omezeními bychom měli počítat? Kolik času a finančních prostředků chceme a můžeme do přestavby investovat, a kdo nám s tím pomůže? Kterých zažitých činností a dalších zvyklostí jsme ochotni se vzdát? Jsme vůbec schopni, se jich vzdát a dokážeme si na tyto změny zvyknout? 

Pokud si na poslední z otázek odpovíme kladně, můžeme začít uvažovat o konkrétní přestavbě. Tato fáze je spojena s dalšími otázkami: Na jakém místě v zahradě nejraději trávíte svůj čas? Preferujete spíše slunná místa, anebo stín či polostín? Jakým způsobem nejraději odpočíváte? Kterým činnostem se na zahradě nejraději věnujete? Jste společensky založení, nebo patříte do skupiny samotářů? Žijí na zahradě nějaká domácí zvířata? A poslední, nikoli však nejméně důležitá otázka zní: Jaké přání si chcete už dávno splnit? 

Čas splněných přání
Během našeho aktivního života jsme byli zvyklí, naplno se věnovat práci a rodině. Své sny a přání jsme odsouvali kamsi do pozadí. Nyní, na podzim našeho života, konečně přišel čas splněných přání. Vždyť si to člověk za tu celoživotní námahu zaslouží! Zahradní architekti, kteří pomáhají starším párům s úpravami jejich zahrad, se setkávají s různými přáními. Někdo touží po zahradním jezírku, jiný zase po pěkné osvětlené cestičce, nebo po skalce, která je snadno přístupná. Společensky založené páry si přejí vytvořit reprezentativní posezení pro větší skupinu osob, samotáři ponejvíce touží po klidném zákoutí v rohu zahrady, kam se mohou snadno schovat. 

Nejdůležitější úpravy
Nestárnou pouze lidé, ale také zahrady. Pokud se Vaše drobné keříčky proměnily v husté roští, které činí některé části zahrady jen obtížně přístupné, zpřístupněte tyto části, dokud Vám na to ještě stačí síly. Jestliže je součástí zahrady schodiště, opatřete jej vhodným zábradlím, kterého se můžete bezpečně přidržet. Vhodnou součástí schodišť pro seniory je tzv. odpočívadlo. Komfortní zahradničení by se mělo odehrávat na místech, kde se k rostlinám nemusíte shýbat. K tomuto účelu jsou vhodné vyvýšené záhony (lze vytvořit ze zeminy, která vznikla např. srovnáváním terénních nerovností zahrady), nebo tzv. stolní záhony. Záhon s bylinkami či okrasnou skalkou tak může vyrůst i na starém zahradním stole. Tento způsob pěstování je vhodný také pro postižené upoutané na vozíčku, při péči o rostliny si mohou pod stolní záhon pohodlně zajet. Další osvědčenou součástí pohodlné péče o zahradu je chytré zalévání (založené na principu kladky, kdy taháte za provaz a nemusíte tahat konve). Existují však i mnohem sofistikovanější a technicky propracovanější možnosti. To bylo jen několik tipů, které se vešly do našeho článečku. Jak vidíte, neexistuje žádný nevhodný věk, pouze koncepčně nevhodná zahrada.


Foto: Samphoto