Odlišné postavení subjektů
Dodavatel energie a distributor energie jsou subjekty působící ve stejném průmyslovém odvětví, ovšem s odlišným předmětem činnosti. To platí jak pro oblast distribuce plynu, tak pro oblast elektrické energie. Pro názornost nyní omezíme náš výklad pouze na trh zemního plynu. Jako koncoví zákazníci přicházíme do styku především s dodavateli plynu, tedy s obchodníky, kteří nakupují plyn za účelem jeho dalšího prodeje - od distributorů.
Distributorem se rozumí provozovatel rozvodné sítě, jehož úkolem je zajistit přepravu zemního plynu prostřednictvím plynárenské soustavy. Tato soustava je tvořena především plynovody a přípojkami k jednotlivým odběrným místům.

Jen pro zajímavost, délka soustavy České republiky činí přibližně 72 000 km a území je rozděleno do tří distribučních oblastí na základě místní příslušnosti. Plynovody na jihu Čech a na Pelhřimovsku obstarává E.ON Distribuce. Plyn pro obyvatele hlavního města a část okresů Praha – západ a Praha – východ zajišťuje společnost Pražská plynárenská Distribuce. V listopadu 2013 došlo ke sloučení několika distribučních oblastí, Východočeská plynárenská Net, Severomoravská plynárenská Net a Jihomoravská plynárenská Net se a vznikla tak firma RWE GasNet, která obhospodařuje největší území ČR a dohlíží na provoz plynovodní soustavy.

Dodavatele můžete změnit
Laicky vyjádřeno výše uvedené rozdělení předmětu činnosti obou subjektů připomíná nákup spotřebního zboží ve velkoobchodě za účelem jeho dalšího prodeje v maloobchodě. Jako koncoví zákazníci můžete ovlivnit, kde své zboží nakoupíte, ale nemůžete ovlivnit to, odkud bylo do maloobchodu dodáno. Zásadní rozdíl mezi oběma subjekty pro nás jako koncové spotřebitele spočívá v tom, že svého dodavatele můžeme změnit, zatímco distributora ne. Důležité je, že změnou dodavatele můžeme ušetřit. Dodavatelé plynu se totiž vzájemně odlišují svou cenovou nabídkou. Ale protože zorientovat se v nabídkách jednotlivých dodavatelů, není snadné, málokdo této možnosti v praxi využívá.

Vyplatí se změnu provést?
Internet naštěstí umožňuje provést porovnání cenových nabídek poměrně snadno. Stačí jen zadat několik údajů do online kalkulačky a hned víte, zda můžete změnou dodavatele ušetřit. Ovšem pozor, pokud uvažujete o změně dodavatele zemního plynu, zaměřit byste se měli nejen na cenovou nabídku, ale také na kvalitu zákaznického servisu, délku výpovědní lhůty a v neposlední řadě také na pověst firmy.