Vyměnit po pár letech z gruntu celý pokoj je sice jednou z možností, jak uspokojit momentální potřeby dítěte, avšak ne každý má na takovou změnu finance nebo čas. Mnohem lepší je vybavit dětský pokoj kvalitním nábytkem, který bude pěkný i po pár letech a bude možné jej doplnit o další potřebné kousky.
Zejména u nejmenších obyvatel dětských pokojíčků je na prvním místě bezpečí. Ověřte si, z jakého materiálu je nábytek vyroben, aby použitá lepidla či barva byla vhodná pro děti. U těch malých totiž nemůžete nikdy vyloučit, že třeba nebudou okusovat čela postýlky. V současné době se před masivem dává přednost moderním MDF deskám, které jsou odolnější, lépe se s nimi manipuluje a nabízejí větší variabilitu, hlavně co se týče barevnosti.

Nákupy s rozmyslem
Než vyrazíte na nákupy, dobře si je naplánujte. Kvalitní dětský nábytek nepatří k těm úplně nejlevnějším a nevyplatí se tedy riskovat. Nejméně zdařilé bývají nákupy typu „to je v super akci a mohlo by se tam hodit“. Většinou doma zjistíte, že se nehodí… Nakreslete si tvar místnosti na veliký papír a vytiskněte si obrázky vytipovaného nábytku. Jestliže plánujete nechat něco z původního vybavení, vyfotografujte si jej a také vytiskněte, abyste na papíře viděli, jak spolu jednotlivé kousky ladí. Jestliže už s vámi dítě komunikuje, je dobré s ním vaše představy probrat. Nedejte na něj však ve všem – vaše tříletá dcera nechápe, že za pár let se jí už růžová postýlka s Hello Kitty nebude líbit. Ještě těžší situaci máte, pokud bude pokoj obývat více sourozenců různého věku či pohlaví. Pak už je na místě zvážit poradu s bytovým architektem nebo alespoň s prodejci v kamenných obchodech. Pro první inspiraci půjdete ale zcela jistě na internet, kde si kromě návštěvy internetových obchodů můžete také – pokud jste technicky zdatnější – stáhnout programy na vybavení interiéru.

Veselé barvy do pokojíčku patří
Nábytek do dětského pokoje v moderním designu najdete například na stránkách www.nabytek-eno.cz.

detsky pokoj Milos

Sestava Miloš je velmi vhodná jak pro malé děti, které se díky důmyslnému bezúchytkovému systému nemohou zranit o vyčnívající úchytku, tak pro starší, kteří zase ocení jeho jednoduchý a zároveň svěží design.

sestava do pokojicku Space

Máte doma malého kosmonauta? Pro ty je určena sestava do pokojíčku Space. Úchytky ve tvaru hvězdiček, postel připomínající vesmírnou loď, aerodynamické tvary, to vše vybízí ke snění o cestách do vesmíru, zvlášť pokud některou ze stěn vyzdobíte tapetou s hvězdami.

detsky pokoj ve stylu Provence

Zejména pro romantické slečny je vhodný nábytek v provensálském stylu. Nábytek vyrobený z lamina v kombinaci s masivním dřevem jilm vám bude evokovat pobyt na francouzském venkově. V pokojíčku s levandulovou barvou stěn navodíte tu pravou romantickou atmosféru.

Odvážnější dívky si možná troufnou na nábytek z řady Joy ve veselém retro designu. Pověste staré gramofonové desky na zeď, do rámečků dejte černobílé fotky tehdejších hvězd pop-music a „sedmdesátky“ máte zpět.

Výběr dětského nábytku je opravdu široký, naštěstí už dávno pominula doba, kdy se dětské pokoje vybavovaly přebytečným starým nábytkem, protože ho děti stejně zničí. A i dospělí se budou v místnosti cítit lépe, když nebude zařízena chaoticky, ale její vzhled bude odpovídat charakteru malého obyvatele. Roli hraje jenom vkus váš a vašich dětí, finance a rozměry pokoje. Přemýšlejte, zda vybraný nábytek bude vyhovovat za pět, deset let. Jestliže si nejste zcela jisti správností svého výběru, volte raději univerzálnější nábytek, který jde snadno kombinovat s doplňky, jako jsou povlečení, koberce či závěsy. K méně výraznému nábytku si můžete dovolit přidat výraznější doplňky. A jestliže zjistíte, že vám nějaká odvážná barevná kombinace doplňků vyhovuje, s jistotou po ní pak můžete sáhnout i v podobě nábytku například při přeměně pokoje z dětského na studentský.