Zkrátíme si tak čekání na jaro!

Až se vás jaro zeptá

Plánování zahrady, osevní plán, nákup okrasných rostlin a keřů a zahradního nábytku, to jsou příjemné jarní starosti, po nichž se nám v zimě, kdy naše zahrada zaslouženě odpočívá, možná i trochu stýská. Aby nám to, milí kolegové zahradníci, majitelé domů a zahrádkáři do toho jara pěkně uteklo, můžeme v klidu popřemýšlet o tom, co bychom mohli naší milé zelené společnici pořídit, než vypukne jarní horečka. Raději nevyrazíme nikam do obchodů, kde by na nás mohla v tomto období číhat záludná chřipka. Ale pročtěme si zajímavé zahradní nabídky, které nabízejí zásilkové a internetové obchody! Mohou se stát základem naší pozdější zahradní inspirace. A až se nás jaro zeptá, co jsme dělali v zimě, můžeme mu s klidným svědomím pravdivě odpovědět.

 

Siesta na zápraží

Pokud si rádi vychutnáváte siestu na zápraží, ať už se vyhříváte ve sluneční lázni zlatavých paprsků jako kočička, nebo si raději odpočinete ve stínu vzrostlých stromů, mohla by se vám hodit šikovná lavička s měkkým sedákem. Vkusný zelenobílý vzor je velmi oblíbený u zahradního nábytku. Co však bezpochyby oceníte, to je dutá truhla uvnitř tohoto sedacího nábytku, kam můžete schovat vše potřebné, co však zároveň na zahradní terase vzbuzuje dojem neuklizenosti. Pracovní rukavice, konve, kořenáče, smetáček, dřeváky, dětské hračky, drobné zahradní náčiní, to vše sem můžete schovat. Nic z toho nezmokne, ani nebude překážet tam, kde nemá. Můžete si sem schovat také vaší oblíbenou knihu, která je součástí vašeho odpoledního klidu.


Nezalévejte, zahálejte

Nezaprší a nezaprší. Vaše květiny na terase, v blízkosti domu a na oknech jsou velmi žíznivé. Vy však nemáte čas a energii, je každý den zalévat. Nebo tu ani každý den nejste. No, co může být šikovnějšího než samozavlažovací truhlíky? Jednou za týden nalijete do truhlíku vodu, rozmícháte v ní trochu tekutého hnojiva a dál se už nemusíte o nic starat. Vaše rostlinky, pokud jim k této péči dopřejete odpovídající množství slunečního svitu, budou z tohoto přídělu několik dní čerpat, a budou jen zářit. Tip: Volte nenáročné rostliny, které mají rády slunce, jako jsou například muškáty.

 

Připravte se na plevel!

Máte rádi pletí? Hloupá otázka, že ano. Pletí nemá rád skoro nikdo. Zato pěkně udržovanou zahradu, tu bychom si přáli téměř všichni. Pokud nechceme strávit příliš mnoho času likvidací plevele, musíme s ním zatočit efektivně. Efektivně znamená, vynaložit na jeho likvidaci minimum času s maximálním efektem. Pokud jste nepřátelé chemie, i když takový selektivní herbicid dokáže s plevelem pěkně zatočit, máme tip i pro vás. Z prostoru vyplněného mulčovací kůrou, například v oblasti kolem zahradního jezírka či skalky, se nežádoucí plazivé rostlinky vytahují jedna báseň.

Plevel má tu vlastnost, že se s oblibou zakořeňuje na viditelných místech. Rád hyzdí například zámkovou dlažbu. V tomto případě lze selektivní herbicid jen doporučit. Několik lístečků plevele potřete štětečkem, a pak už jen počkáte, než zaprší. Totéž můžete provést pampelišce, která na vás zlomyslně pošilhává vprostřed pečlivě udržovaného trávníku.


Buďte připraveni!

Čtením o zahradách a užitečných vychytávkách s nimi spojených se dozvíte mnoho zajímavého. Dočtete se o zahradní technice i technikách, o tom, jak si upravit a zútulnit zahradu, i jak si usnadnit práci. Dozvíte se například, k čemu slouží provzdušňovač, nebo k čemu je dobrý kompostér. Načerpáte spoustu nových poznatků, které až zase vysvitne jarní sluníčko, budete moci realizovat v praxi!

Foto: Samphoto