Gril není trouba

Vypadá to, že nám počasí konečně začne trochu přát, takže proč toho nevyužít. V Čechách sice není tradice venkovního vaření, grilování a pikniků tak rozšířená, jako je tomu v anglosaském světě. Nicméně Češi se rychle učí a venkovní grilování se v posledních desetiletích stalo velmi oblíbenou zábavou. Většinou se odehrává formou malé soukromé party, kdy se na grilu či ve venkovním krbu s grilem ugriluje pár kousků šťavnatého masíčka, a samozřejmě, že se najde také něco pro vegetariány. Gril prostě není trouba a pokrmy na něm připravené mají nezaměnitelnou chuť.


Tradice v zámoří

V zámoří, například ve Spojených Státech, Kanadě či ještě vzdálenější Austrálii, však není zvykem grilovat pouze na vlastní zahradě. Jak známo, obyvatelé Severní Ameriky rádi vyrážejí na několikadenní výlety po své vlastní zemi (často na tzv. long weekend), a to je neodmyslitelně spojeno s venkovní kuchyní a poněkud odlišným způsobem přípravy jídla. Austrálie je známá množstvím tzv. veřejných grilů, rozmístěných na piknikových loučkách, které slouží ke grilování. V praxi to vypadá tak, že rodinka přijede na hezké místo s košíkem, v němž má vše potřebné, a na veřejném grilu si jídlo připraví. Pochutnat si na něm mohou buď v trávě na dece, nebo u dřevěného stolku s lavicí, který je součástí veřejného prostranství. Celkem sympatické, že? Nemusíte se sebou vozit svůj vlastní skládací gril. Bohužel, dokážete si představit, jak by to s veřejnými grily dopadlo u nás?


Úleva hospodyňkám

Hospodyňky mají v grilovací sezóně jedinečnou šanci, trochu si odpočinout od složitého vaření. Obvyklou součástí jídelníčku totiž nejsou knedlíky s omáčkou, lasagne či podobný druh jídla, ale hlavně maso, zeleninové saláty a pečivo. Maso chce totiž jen správně naložit a udělat. Zejména tepelná příprava samotná je zpravidla oblíbeným koníčkem hlavy rodiny. Chutný zeleninový salátek je hotový během chvilky! A křupavé pečivo mají přeci nejlepší vedle v pekárně! Že je zrovna zavřeno? Tak na ohni upravíte nějaký ten krajíc chleba z mrazáku.

Ostatně ani úklid venkovní kuchyně není tak náročný, jako když uklízíte svou obvyklou indoorovou kuchyňku.


Nejde jenom o gril

Samozřejmě, že se zařízení a vybavení venkovní kuchyně neomezuje pouze na gril či krb s grilem, třebaže ten je jejím srdcem. Venkovní kuchyni lze pojmout různými způsoby. V ideálním případě navazuje (například terasou) na kuchyni či jinou obytnou místnost v domě. Toto řešení je vhodné zejména pro menší kuchyně, v nichž používáte lednici a vybavení vnitřní kuchyně. Vše co venku potřebujte, snadno přinesete. Tady je velmi praktické okénko spojující venkovní a vnitřní kuchyni.

Samostatné outdoorové kuchyně mají své vlastní vybavení. Najdete zde nejen pořádný dřevěný stůl suplující kuchyňskou linku s grilem, ale často také speciální venkovní lednici (ano, skutečně existuje) s barem. Demoverze kuchyňské linky pochopitelně obsahuje nádobí a nože určené na ven.


Proč venkovní kuchyni?

Možná se ptáte, proč si pořizovat venkovní kuchyni, když jídlo můžete uvařit v té stávající a pochutnat si na něm venku. Kromě toho, že se uleví mamince, která není za pěkných teplých dnů uvězněná v kuchyni, je příprava jídla zábava. Připravovat jídlo venku je zkrátka příjemná změna. Ve prospěch outdoorové kuchyně navíc hovoří výše uvedený fakt, že její vybudovaní nemusí být vůbec složité.

Doufáme, že Vás náš tip zaujal a dáte si venku pěkně do nosu!