Vana plná pěny

Pěnová koupel je výborná relaxace, zejména v tomto období, kdy je venku chladno a zataženo, se do ní často těšíme. Tedy alespoň my, milovníci koupelí, druhá část uživatelů koupelen upřednostňuje horkou sprchu, takže vlastně ani pořádnou vanu nepotřebují, leda tak na kapra. V našem případě je však situace zcela jiná.

Máte doma místo na menší či větší koupací svět? Přinášíme vám trochu inspirace, abychom vám pomohli při řešení otázky, jakou vanu si vybrat, nebo jak si zařídit malé domácí lázně.


Rohová vana

Rohové vany podstatným způsobem mění vzhled koupelny. To je důvod, proč jsou tak oblíbeným prvkem při rekonstrukci koupelen. Klasické rohové vany mají symetrický tvar. Jedná se o pravoúhlý trojúhelník se stejně dlouhými odvěsnami a s přeponou, která je vypouklá. Čím dál častěji si lidé pořizují do svých koupelen také vany asymetrických tvarů. Nejen protože touží po zajímavém tvaru rohové vany, ale často také nemají v místnosti prostor pro symetrickou vanu.

Rohová vana je nejen úžasným relaxačním místem pro znavené dospělé, ale vyřádí se tu i děti.


Nostalgická retro vana

Možná v našem uspěchaném světě podvědomě toužíme po troše nostalgie. Důkazem toho je rostoucí poptávka po volně stojících vanách. Jejich hlavní výhodou je, že je můžete volně přemisťovat (pokud máte dost síly, nebo z nich předtím vylijete vodu), a tak se můžete koupat ve vaně v obývacím pokoji přímo naproti krbu s praskajícím dřevem, nebo třeba na setmělé terase s houkající sovou.

Krásný tvar vany s elegantními nožičkami vnese do vaší koupelny nádech nostalgie. Nezbývá než napustit do vany vodu, přidat trochu pěny a několik vrchovatých hrstí růžových lístků.


Zapuštěná vana

Vana zapuštěná do podlahy, obzvláště do té dřevěné, vypadá kouzelně. Ale pozor, jsou zde dvě podstatné nevýhody. Zaprvé, zapuštění vany do podlahy je velmi technicky náročné. Následně zapuštěná vana v podlaze může být velmi nebezpečná. Doporučuje se proto její ohraničení.


Malé domácí lázně

Zapuštěná vana vlastně tak trochu připomíná bazén. Tím se dostáváme k luxusu, který si nemůže dovolit každý, a to k malým domácím lázním. Mnoho inspirace naleznete ve wellness centrech. Nemusíte si nutně budovat doma několik bazénků, ale zapuštěná vana v podlaze je stylová. Pokud jste nároční, můžete ji vybavit také podhlavníkem a hydromasáží.

Neb co byste řekli dřevěné vaně s dřevěnými schůdky?

Interiér malých domácích lázní je velmi důležitý, zejména pokud jde o použité materiály. Příjemně působí stěny obložené dřevem, na jejich pozadí krásně vyniká bílý nábytek, který vzbuzuje dojem čistoty. Pokud máte v koupelně pračku, nezapomeňte ji šikovně schovat stylovým závěsem. Působila by zde příliš rušivým dojmem. Velkou pozornost věnujte také volbě správného osvětlení. Pokud máte rádi květiny v koupelně, oživte jimi interiér. Pozor jen, ať mají rády vlhkost.

 

Akrylát vede

Zajímá vás, z jakého materiálu se vyrábí většina van? Materiálem číslo jedna je akrylát, a to pro jeho dobrou tvarovatelnost, díky této vlastnosti si můžete dopřát vanu třeba ve tvaru delfína, dále pro jeho snadnou probarvitelnost, takže váš delfín může být klidně šedivý a vynikající tepelně-izolační vlastnosti. Vynikající tepelně-izolační vlastnosti akrylátu přispívají k úspoře vody i vaší vlastní energie, protože voda ve vaně vydrží dlouho teplá, a vy tak nebudete muset upouštět studenou a připouštět teplou, ale v klidu relaxovat. 
Příjemnou koupel!


Text: Markéta Veselá

Foto: www.akrylatove-vany.cz