Myčka...nejdokonalejší věc pod sluncem, která ušetří čas, námahu, energie a vodu. Má prostě všechna nej. Už jen vyslovení slova myčka v nás vyvolává skvělý pocit euforie, nemyslíte?

Teď to chce jen vybrat tu správnou.


Myčky se dají rozdělit podle provedení na volně stojící a vestavné.

Volně stojící pak mohou být ještě podstavné, což znamená, ze jim můžete odejmout horní desku a zasunout tak myčku pod kuchyňskou linku.

Výhodou je následná celistvost pracovní plochy.


Při výběru myčky nás v první řadě zajímá její velikost a tudíž i množství nádobí, které je schopna pojmout.

Myčky mívají několik šířek, vždy daných tím, pro kolik jídelních souprav jsou vyrobeny. Pro rodinu o dvou lidech bohatě stačí menší, pro 8-9 sad nádobí nebo dokonce stolní myčka, která zvládne umýt 4 sady nádobí.

Pro větší rodinu je mnohem výhodnější pořídit myčku velkou, tedy pro 12-14 sad nádobí. Nenechte se mýlit tím, že pokud menší myčka spotřebuje méně energií, ušetříte na tom. Záleží opravdu na množství členů domácnosti. Pokud totiž máte hodně nádobí, je výhodné mít velkou myčku, která je pojme, malou by jste museli naplnit třeba dvakrát, což ve výsledku neušetří, ba právě naopak.

Abychom vybrali správně, měli bychom se řídit i dalšími ukazateli, jako je spotřeba energie, spotřeba vody a hlučnost daného modelu.

Na kartách výrobků jsou uvedeny i další parametry, například účinnost mytí a sušení, tyto parametry ovšem mohou být mírně zavádějící, protože jsou nastaveny u každého výrobce podle jiných kritérií.


Jaké funkce a možnosti může myčka mít?

Myčky mají obvykle několik programů mytí. Kromě základního programu, který obvykle pracuje na 60°, mohou myčky obsahovat intenenzivní program pro mytí silně zašpiněného a připáleného nádobí, rychlý a energeticky úsporný program pro slabě znečištěné nádobí nebo program na sklo.

Luxusnější modely myček pak disponují senzorickým programem, který dokáže vyhodnotit míru znečištění nádobí a podle toho nastavit vhodné parametry mytí. Tento senzorický program je velice účinný a často energeticky velice úsporný.


V neposlední řadě je pro mnoho nakupujících důležitý také vzhled daného spotřebiče. Dávno jsou pryč doby, kdy byla myčka pouze bílá krychle. A protože je designu věnována opravdu velká pečlivost, můžete se setkat ve specializovaných obchodech s domácími spotřebiči barvy bílé, béžové, černé a výjimkou už nejsou ani nerezové spotřebiče, které vypadají jako z nadčasového sci-fi filmu.


Mnoho firem podřídilo vzhled opravdu všem přáním zákazníků a tak se nebojte, že neseženete tu správnou myčku do interiéru vaší kuchyně.


Pozor si dejte na extravagantní styl, ten se vám teď třeba líbí, ale bude tomu tak i za pár let?


Foto: Electrolux