Co pokryje pojištění nemovitosti?

V případě, že si sjednáte pojištění nemovitosti, je potřeba rozlišovat budovy hlavní a vedlejší. Do skupiny budov hlavních se vztahují rodinný nebo bytový dům, byt v osobním vlastnictví, chata nebo chalupa či samostatná garáž. Skupinu vedlejších budov tvoří bazén, hospodářské budovy nebo oplocení pozemku. Pojištění nemovitosti se také vztahuje na škody, které vznikly na součástech nemovitosti, bez nichž by nefungovala. Jedná se především o kotel, radiátory, zabudovanou klimatizaci či odvětrání. Do pojistky můžete nechat zahrnout také materiál nebo nářadí nutné pro údržbu stavby.

Do základní kategorie pojištění nemovitosti se vztahují škody, které vznikly v důsledku požáru, výbuchu plynu, zborcení nemovitosti, úderu blesku, pádu letadla, vichřice či krupobití, zemětřesení, krádeže a vloupání nebo ničivého působení vody z vodovodního zařízení (vytopení).
Pojistku můžete doplnit o nadstandardní krytí a připojištění pro specifické situace. Nezapomeňte, že je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a pojištěním domácnosti. První typ kryje škody na nemovitosti samotné, kdežto typ druhý kryje škody na vybavení domácnosti.

Na co se zaměřit při sjednávání pojištění?

Pojištění nemovitosti nabízejí standardně všechny pojišťovny. Srovnání nabídek můžete zjistit na stránkách yespojisteni.cz a to pomocí kalkulačky pojištění. Můžete být osob fyzická nebo právnická, vyberete si z příslušné kategorie.

Vybírat pojistky si můžete na základě různých kritérií. Patří mezi ně výše pojistného, která patří mezi faktory velmi důležité. Dále pak je potřeba se zaměřit na výši pojistných limitů – tady se jedná o finanční hranici, do které pojišťovna hradí vzniklé škody. Důležitým hlediskem je také míra ochrany – poplatek a následné limity plnění škod. Vhodné je si prostudovat i doplňková pojištění. Vybrat si můžete pojistku podle ceny nebo třeba podle rozsahu krytí. Každá pojišťovna má nabídky něčím odlišné. Také limity krytí se liší. To vše vám ukáže kalkulačka pojištění.

Sjednejte si pojištění online

Výhodou současných moderních technologií je možnost sjednat si pojištění stavby online. To nabízí také YesPojištění. Pokud si sjednáte online pojištění zde, ihned získáte 10 % slevu. Veškeré potřebné dokumenty vám budou zaslány do vaší e-mailové schránky a také platbu můžete provést platební kartou přes internet. Postačí pouze zadat svoje osobní údaje, údaje o nemovitosti (adresa, obyvatelná plocha), případně i doplňkové informace. Nikam nemusíte chodit a vše můžete vyřídit kdykoli v klidu a z pohodlí domova.

Zdroj obrázku: Freedomz / Shutterstock.com