Jak jsme již zmínili, předsíň nejčastěji slouží k odkládání venkovního šatstva a potřeb. Proto je třeba ji vybavit tak, aby byla praktická a zároveň příjemná.


Základem pro vybavení je tedy šatní skříň a samozřejmě botník.

Ideálním řešením, pokud to prostory umožňují, je klasická samostatná šatna. V té můžete odložit v podstatě veškeré oblečení i obuv, sezónní doplňky, kabelky a to, pro co bychom jinak mnohem hůře hledali prostor.

V samotné předsíni tak bohatě postačí solitérní věšák pro šatstvo návštěv nebo pro odložení mokrých věcí.

Místo věšáku lze vybudovat také věšákovou stěnu s háčky, která poslouží stejně jako věšák.

Výhodou věšákových stěn je přeci jen větší plocha k uložení, kterou u samostatně stojícího věšáku postrádáme. Stěny bývají vybaveny policemi a mnohdy i skříňkou, do které lze uschovat boty, domácí pantofle nebo třeba deštníky.

Ne každý se bohužel může pyšnit velkými prostorami a proto je nejčastějším problémem malý prostor předsíně bez možnosti vybudování šatny.

V takovém případě je nejvýhodnější pořídit si vestavěnou skříň.

Taková vestavěná skříň by měla pojmout v podstatě všechny sezónní věci, které právě používáme. Výhodou jsou police na kabelky, rukavice, šály, stejně jako třeba zásuvky na klíče a jiné věci.


Součástí každé předsíně by měl být také prostorný botník. Dávno jsou pryč doby, kdy měl člověk boty na léto a zimu a tak s rostoucím šatníkem se součástí našich domovů stává i velký počet nových bot. Botník by měl být tedy prostorný tak aby páry bot neležely na sobě. Prostorný botník šetří nejen design boty, ale také je přehledný a tak nemusíte dlouze lovit a přerovnávat, aby jste ulovili botu, kterou si chcete vzít.

Botník může být součástí předsíňové stěny nebo může být samostatný. Výběr botníku by měl záviset na množství, které je schopen pojmout. Záleží na počtu členů domácnosti, je jasné, že velikost botníku je třeba odvíjet právě od počtu lidí, kteří jej budou využívat.


Pokud hovoříme o vybavení předsíní, je na místě zmínit také podlahu v ní. Přeci jen je to místo, které je namáhané a mimo jiné vystavené i možnému poškrábání a poničení. Ať už vlhkou obuví, rozpouštějícím se sněhem nebo kamínkem v podrážce obuvi. Při výběru podlahové krytiny tedy dbejte, aby byla označená jako vhodná pro namáhané prostory. Správný výběr vám totiž zaručí nezničenou a funkční podlahu.



Strašák všech starších bytů… úzká předsíň


I když zní úzká předsíň jako něco neřešitelného, výrobci nábytku vytvořili nábytek, který koresponduje právě s malými prostorami. Nábytkové stěny jsou méně hluboké, čím tolik nezasahují do prostoru a přitom pojmou potřebné množství věcí. Pokud vám to předsíň umožní, můžete vytvořit police nad dveřmi a využít tak volného místa. Stejně tak v rohových částích můžete využít trojúhelníkovitých polic. Šetří místo a vypadají velmi vkusně.

Využít můžete i slepé a koncové části předsíní, mezi stěnu se dají upevnit tyče, na které zavěsíte kabáty. Místo nad tyčemi lze opět využít k policovému systému. Tak zjistíte, že i v malém prostoru můžete vytvořit nečekané úložné prostory.


V neposlední řadě myslete na dobré osvětlení, protože v tmavém koutku se špatně nejen něco hledá, ale i obléká.


Foto: Woodface