Ten, kdo podlehl kouzlu ratanového zahradního nábytku, si jej jednou koupí a už se ho nevzdá. Nicméně bychom měli při koupi pečlivě vybírat, abychom za hodně peněz nezískali parádu jen na jednu sezonu.

Přírodní ratan
Není ratan jako ratan a při výběru bychom na to měli brát ohled. Přírodní ratan je vlastně vnitřní část stonku z palmy, které roste v jihovýchodní Asii. Díky své měkkosti a ohebnosti se stal ideálním materiálem pro výrobu nábytku.

Nicméně sám o sobě není příliš vhodný na zahradu. Vyžaduj totiž pečlivou údržbu a navíc není příliš trvanlivý. Chcete-li si tedy dopřát luxus v podobě exkluzivního nábytku z přírodních surovin, vyberte si zajímavé kousky spíše do obývacího pokoje nebo do salónku pro hosty.

 

Umělý ratan
Taktéž umělý ratan pochází z Asie, ovšem z výrobních linek. Základem pro tento materiál je polyetylen. Výsledkem ovšem je zahradí nábytek na první pohled nerozeznatelného od kousků z přírodního ratanu.

Kromě toho je umělý ratan skutečně odolným materiálem, v porovnání se svým přírodním kolegou je značně pevnější a mnohem snáze se udržuje – stačí jej jednou za čas umýt obyčejným mycím prostředkem. Voda – ani v podobě vytrvalého deště, mu neuškodí – stačí je pouze nechat oschnout na sluníčku.
 
Navíc je také levnější – i přes všechny své výhody. Proto ve většině obchodů najdeme dnes výrobky právě z umělého, a ne přírodního ratanu.

Jak umělý, tak přírodní ratan, potažmo tedy nábytek z něj, je velice lehký a hlavně pohodlný – sedět na něm můžeme bez potíží bez podsedáků na židle, aniž by to bylo nepříjemné. Pokud jste se tedy pro ratanový nábytek rozhodli, nerozpakujte se objednat si jej z umělého ratanu.