Selská kuchyně

Selský design je v dnešním náročném moderním světě možná jednou z možností úniku z drsné reality. Proto není divu, že je tak oblíbený především v místech, kde trávíme volný čas. Třeba ve stylových restauracích a na našich chalupách. Dřevěný nábytek z masivu, velmi často smrkového dřeva, pojatý v tomto stylu, vyznačující se robustním a solidním vzhledem, má své kouzlo. Dokonce i v rušných velkoměstech si lidé zařizují alespoň část interiéru po selsku. Takovým typickým prostorem je kuchyňský interiér. Posezení u kachlových kamen, poobědvání u pořádného dubového stolu ze stylových talířů nemá chybu. Pravá kachlová kamna najdete sice většinou pouze na starých chalupách, se selským nábytkem, jako jsou příborníky, stolové soupravy, doplněným keramickými a textilními doplňky, se však setkáte také mimo venkov. Přestože firem, které tento hotový nábytek v selském designu nabízí, je poměrně velké množství, není výjimkou, že si zákazníci nechávají zhotovovat tento nábytek také na míru. Velká část nábytku vyrobeného českými výrobci jde na export, často do sousedního Německa či nedalekého Holandska. 
Doporučujem navštívit například stránky stylového nábytku UNIS-N.


Selská ložnice

Dalším obvyklým místem jako stvořeným pro relaxaci je ložnice. Pod přehozem na bytelné posteli se skrývá pruhovaná duchna, obrovskou komodu zdobí krásná lampa, proti ní bohatě zdobená almara. Tady by se spalo, viďte? Pochopitelně, že nesmí chybět ani noční stolky a toaletní stolek s velkým zrcadlem a vkusným sedátkem. Stylové textilní doplňky a prádelní koš z proutí. Ložnici v selském designu však najdete nejspíše na chalupě. Kdyby měl nábytek skutečně pocházet z doby dé, nejspíš byste se nedoplatili. Proto dochází k tzv. umělému stárnutí. Víte, jak se dosahuje tohoto starožitného vzhledu? To, co dodává jednotlivým kusům nábytku ten pravý starožitný vzhled, je speciální technika. Kazety a čela zásuvek komod a skříní se tvarují do velmi nepravidelného osmiúhelníku. Tato metoda je doplněna použitím speciálního technologického postupu při výrobě. Jedná se o tzv. zdrásávání, které se provádí pomocí speciálních nástrojů. 


Opravy

Někdo si však skutečně pořídí dobové kusy nábytku, ty však obvykle vyžadují rozsáhlé opravy. A v čem taková oprava spočívá? Kupříkladu si představte, že získáte opravdu pěkný, ale opravdu starý kousek. Máte to štěstí, že není prolezlý červotoči, bohužel některé z jeho částí ztrouchnivěly ještě v době, kdy slovo nábytek zdaleka nepatřilo do vaší slovní zásoby batolete. Zkušený restaurátor nábytku vyrobí nebo nechá zhotovit chybějící díl, který následně dopeče ve speciální peci. V této peci kousek dřeva zestárne za několik hodin klidně i o dvě stě let. Takže pozor, milé dámy, aby vás tam někdo nezavřel! To by byl hodně špatný vtip.

Pokud si jednoho dne všimnete, že by některá část vašeho starodávného nábytku, dědictví po babičce, potřebovala opravit, nikdy se nepouštějte do podobných oprav sami, vždy se obraťte na zkušeného restaurátora. Nevhodným zásahem byste zkazili nejen celkový dojem, ale také byste snížili hodnotu vašeho dědictví klidně o i několik tisíc korun.


Do chalupy i na zahradu

Oblíbený selský nábytek nachází své uplatnění nejen v interiéru, především stylových venkovských chalup, ale i jako zahradní nábytek. Vždyť součástí grilování, kterém jsme v poslední době tolik přišli na chuť, je právě posezení v hezkém dřevěném nábytku z masivu. Na terase se stylovým selským nábytkem vám bude ohromně chutnat! Zejména takové ty obyčejné věci, jako je například chleba s máslem. 


Foto: UNIS-N