Pokud o rekonstrukci zatím pouze uvažujete, rozhodně se inspirujte. Nejlepší je zajít do nějakého kuchyňského studia, kde zjistíte, jaké jsou módní trendy a jistě zde najdete spoustu skvělých možností, co a jak v kuchyni změnit.

Když už budete ve studiu, poraďte se s odborníky, možná zjistíte, že se vám nakonec vyplatí pořídit linku novou.

Ona totiž i rekonstrukce staré linky něco stojí. Nejde jen o zevnějšek, ale také o police, kování, nátěrové hmoty a mnoho dalšího.

Stanovte si přesnou částku, kterou hodláte investovat. Podle toho se bude odvíjet, jaké materiály k renovaci můžete použít.


Jaké materiály vůbec můžete použít?

Nejlacinější jsou omyvatelné tapety a folie a tak, pokud je základ linky nezničený, stačí si vybrat vzorek a dát se do omlazování. Bohužel ale tyto materiály nejsou trvalé, přeci jen neodolají mechanickému poškození, proto je lepší uvážit, zda nepoužít sice dražší, ale také kvalitnější materiály.

Mezi ty patří speciální plastové dýhy, které se napínají na původní povrch za pomocí vysoké teploty. Tyto dýhy dokáží odolat běžnému mechanickému poškození a mají opravdu výdrž.

Další možností je použít nový nátěr linky, což je asi nejlevnější a hlavně nejsnadnější řešení.

Pokud si troufáte na razantnější řešení, je na místě výměna dvířek. Jestliže je korpus skříněk zachovalý, je vše v pořádku, pokud ale ne, může se brzy stát, že po výměně dvířek budete muset řešit také výměnu korpusu, což je daleko složitější a také finančně náročnější.


Neméně důležitou součástí rekonstrukce linky je také výměna pracovní desky, dřezu a baterie.


Pracovní deska

Opět zapátráme po nejlevnější variantě, jako je bezesporu možnost polepit stávající desku omyvatelnou folií nebo ji nalakovat tak, aby vhodně doplňovala interiér kuchyně. Bohužel, opět to je jen krátkodobé řešení. Folie či nový lak se rychle opotřebí a tak je vhodnější sáhnout po výměně celé desky. Pokud použijete lamino nebo dřevotřísku, určitě nezruinujete rodinný rozpočet.

Dražší variantou jsou pak masivy nebo umělý kámen. Nejluxusnější variantou je přírodní kámen, který je ale také nejdražší.


Obklad

Asi nejpraktičtější variantou je kuchyňská keramika, která se poměrně snadno udržuje a dobře vypadá. V dnešní době je opravdu obrovský výběr a tak se jistě podaří najít tu správnou obkladačku pro vaši novou kuchyň.

Další možností je použít opět laminátovou desku nebo desku dřevěnou, která je ale mnohem náročnější na údržbu.


Dřez a baterie

U těchto dvou položek by měla rozhodovat především kvalita a účelnost.

Nenechejte se nalákat nejlevnějšími typy baterií, které jsou mnohdy nabízeny za opravdu směšnou cenu. Pokud chcete, aby vám déle vydržela, raději si něco připlaťte.

U dřezů je nejčastějším materiálem nerezová ocel, která dobře vypadá a není nejdražší.

Mezi luxusnější materiály patří například umělý kámen, který má dlouhou životnost, velmi snadno s udržuje a díky jednoduchému opracování můžete vytvořit třeba i netypický dřez přesně podle vašich představ.


A tak, jste-li rozhodnutí do toho jít, s chutí do toho. Vytvořte si útulnou kuchyni, ve které se bude krásně vařit a mnohdy i tak trošku žít.


Foto: Koryna