Většina lidí se stavbou rodinného domku řeší, zda ušetřit peníze a většinu prací udělat svépomocí, nebo naopak ušetřit čas i nervy a svěřit veškeré práce profesionálům. A jak si v tomhle udělat jasno? Musíte si ujasnit priority ještě předtím, než se do čehokoliv pustíte, a zvážit všechny klady i zápory. Jen tak se budete moci rozhodnout, co je pro vás přijatelnější.

Základem každé úspěšně postavené stavby…
Je dobře vypracovaný projekt, který musí obsahovat mnoho detailů. Čím více detailů je znázorněno, tím lépe. Doporučujeme se v tomto směru obrátit na profesionála, který vypracuje projekt nejen na základě vašich přání, ale také podle pozemku.

Výstavba rodinných domů svépomocí
Motivací u výstavby svépomocí bývá především úspora financí. Většinu prací si uděláte buď sami, nebo s pomocí rodiny, kamarádů nebo s menší partou řemeslníků. Velkou nevýhodou této varianty je, že práce na sebe většinou plynule nenavazují, dochází ke vzniku přestávek a tím se celá výstavba prodlužuje a její dokončení pak trvá déle.

Pokud nemáte alespoň povědomí o pracovních postupech a technologiích, není úplně dobré se do výstavby svépomocí pouštět. A pokud víte, je důležité i počítat s tím, že si vše budete muset vyřešit - od stavebního ohlášení/povolení k výstavbě, přes nákup materiálů až po shánění případné pomoci a ohlídání celé výstavby.

Stavba domu na klíč

Stavba domu s odborníky

Svěříte-li výstavbu rodinného domu do rukou stavební firmě, ušetříte svůj drahocenný čas a někdy i nervy, to ale není vždy pravidlem. Doporučujeme vybrat si firmu na doporučení nebo na základě referencí a není nazbyt vyřešit i nezávislý stavební dozor, který bude za vás kontrolovat, zda u výstavby domu probíhá vše, tak jak má.

Kombinace obou možností? Proč ne!
Ano, i kombinace těchto dvou variant je možná a lidem, kteří chtěli bydlet ve vlastním rodinném domě za výhodnější cenu, se osvědčila. Funguje to tak, že vám stavební firma postaví hrubou stavbu a zbytek si postavíte svépomocí, případně si na některé práce najmete pár řemeslníků. Velkou výhodou tohoto způsobu je, že lépe dokážete udržet vaše finance na uzdě.

Pokud o kombinaci přemýšlíte, doporučujeme udělat si průzkum trhu nejen ohledně stavební firmy, ale i o případně najímaných řemeslnících. Dejte na doporučení od známých, pročítejte reference. Je důležité vědět, komu práce svěříte.

Výběr potřebného materiálu
Ať už vám rodinný dům postaví stavební firma, nebo vy, případně řemeslníci, je důležité se zaměřit na stavební materiál. Dnes je na trhu velké množství materiálu, který se různí podle používání i náročnosti. Například ne každý materiál je ideální pro začátečníky. Takže doporučujeme se věnovat studování materiálu nějaký ten čas, abyste si dobře vybrali. Pokud si nejste jistí, obraťte se na odborníka, který vám s výběrem poradí.

Za poskytnuté informace k tomuto článku děkujeme firmě MIRAS - stavební firma Plzeň.