Stmívání LED žárovek
V moderních LED žárovkách se nachází tzv. budič, tedy zdroj proudu pro jednotlivé výkonové LED diody, který má v sobě vlastní elektroniku. V případě, že by se stmívačem regulovalo pouze vstupní napětí, pak by LED žárovka začala blikat.

Jaký stmívač tedy použít?
Základní parametr je tzv. minimální zátěž, bývá od 20 až 60 W výše, Tento rozsah však bohužel nekopíruje rozsah úsporných žárovek. Dalším parametrem je typ zátěže, s níž stmívač pracuje. Stmívače jsou předurčeny pro odporovou, kapacitní, nebo indukční zátěž, případně mohou být i univerzální. Většina stmívačů pro LED žárovky má však kapacitní zátěž, proto se pro jejich stmívání hodí univerzální stmívač nebo stmívač ovládající kapacitní zátěže. Praktické zkušenosti říkají, že za vhodnější jsou považovány takové stmívače, které ke svému zapojení potřebují i nulový vodič.

Dnes však s naprostou jistotou nelze použít jediný univerzální stmívač pro všechny LED žárovky na trhu. Problém je však u výrobců LED svítidel. Každé LED svítidlo používá jinou elektroniku a jiné LED diody. Neexistuje žádný jednotný standard. Také mezi kvalitou LED žárovek různých výrobců je propastný rozdíl. Na internetových stránkách renomovaných výrobců LED žárovek však najdete doporučené stmívače. A na stránce Schneider Electric www.dimmer-test.com naleznete širokou nabídku stmívačů včetně kompatibilních LED žárovek. Hledat je však možné i opačně.

stmivac

Automatické spínání LED žárovek
Podobně komplikované jako stmívání LED žárovek, může být i jejich ovládání pomocí elektronických prvků. Chcete-li rozsvěcet LED žárovky pomocí detektorů pohybu, nemusí vše fungovat podle vašich představ. Žárovky třeba po určité době nezhasnou, nebo se nekontrolovaně rozsvítí. Problém spočívá ve špatně zvoleném detektoru pohybu. Aby bylo automatické ovládání skutečně funkční, je dobré zvolit detektor pohybu s nulovou minimální zátěží, který umí ovládat LED žárovky. Příkladem je univerzální detektor pohybu z řady UNICA s označením MGU3.525.18, jež spolehlivě ovládá veškeré možné druhy svítidel včetně LED žárovek až do výkonu 2300 W.

Pokud chcete, aby se LED žárovky spínaly pomocí detektorů pohybu (PIR = Pasive Infra Red detektor), je nutné, aby uměly spínat kapacitní zátěže a zároveň by měly být zapojeny do 3vodičového systému obsahujícího nulový vodič. Další variantou automatického PIR čidla je mechanizmus detektoru PIR s integrovaným reléovým spínačem řady Merten typu MTN576897.

Komfortní a moderní řízení domácností a budov
Trendem dnešní doby jsou nejen úsporná LED svítidla, ale také inteligentní řízení budov zvyšující komfort, bezpečí a snižující náklady a v neposlední řadě špičkový design vypínačů a zásuvek. Nejširší sortiment vypínačů, zásuvek a dalších přístrojů, v různých barvách, designech i materiálech naleznete na stránkách www.vypinac.cz.

V řadách Unica Basic či Merten M-Plan najdete ekonomicky výhodné řešení. Výrobky v luxusním provedení se skleněnými, dřevěnými, kamennými či koženými rámečky naleznete v řadách Unica Class a M-Elegance. Z této nabídky si vybere každý.

logo life

Ing. Robert Šimčík
Produktový manager Schneider Electric