Jak zabránit pronikání vlhka
Zajímavým řešením pro objekty, které trpí nadměrnou vlhkostí, jsou teplovzdušné panely. Jedná se o speciální panely, které umí odvětrávat a navíc temperovat vzduch uvnitř objektu. Výrobci vycházeli hlavně z toho, že proti vlhkosti a vzniku plísní pomáhá pravidelné větrání. Pokud je ale objekt delší dobu uzavřený, vlhkosti se dá těžko zabránit. To platí především pro sezónní bydlení jako chalupy nebo chaty. Teplovzdušné panely fungují na jednoduchém principu, při kterém se využívá solární energie a tak jsou náklady na provoz minimální.

teplovzdusne panely SolarVenti

Princip teplovzdušných panelů
Slunce ohřívá vzduch, který prostupuje do panelů, kde je díky přetlaku a chodu ventilátoru vháněn přímo do místnosti. Samotný ventilátor ovládá solární článek. Tímto způsobem vzniká v místnosti automatická cirkulace vzduchu, tedy větrání. Jedná se o velmi účinné řešení s nulovými náklady na provoz. Při pořizování teplovzdušných panelů by se měl zájemce zaměřit na stupeň účinnosti a velikost odvětrávaného objektu.

princip fungovani solarniho panelu

Nejvhodnější instalace
Důležitým prvkem pro teplovzdušné panely je jeho umístění. Situovat by se měl na jižní stranu buď na zeď, nebo na střechu. Otvor pro vzduch, který spojuje panel s místností má průměr 125 mm a je zakončený diskrétním talířovým ventilem.
Nemělo by se však zapomínat na další důležité aspekty, kterých by si měl zákazník všímat. Například jak zvolit vhodnou velikost panelu, která je u panelů SolarVenti rozdílná. Určitě je dobré, poradit se s odborníkem nebo se podívat do technických tabulek. Odborník ale do domu přijde osobně, důkladně ho prohlédne a navrhne nejlepší řešení pro daný objekt. Stále platí, že u teplovzdušných panelů je důležitá velikost a umístění. Odborná pomoc je zdarma.

solarni panel SolarVenti

Účinnost panelů se různí

Pokud se již majitel nemovitosti rozhodne zbavit vlhka a investovat do teplovzdušných panelů, měl by vybírat velmi opatrně. Pomůckou při hledání výrobce jsou jednotlivé testy nezávislých laboratoří. Teplovzdušné panely SolarVenti drží prvenství v testech společnosti DELTA Centre of Test Excellence. Společnost je součástí dánského centra pro ověřování ekologických technologií.
Testy prokázaly, že panely SolarVenti jsou nejvýkonnější z hlediska využití tepla z panelu v závislosti na velikosti panelu (Watt/m² = tepelný výkon) i co se týká objemového průtoku vzduchu (m³/hodin). Další významné testy se prováděly v německém institutu ISE, TestLab Solar Thermal Systems, největšího evropského zkušebního ústavu pro využívání termální sluneční energie.

Neváhejte a zbavte se nežádoucí vlhkosti v domě jednou provždy. Vždyť panely SolarVenti jsou velmi účinné.
Více informací najdete na stránkách výrobce www.solarventi.cz.

logo SolarVenti