Podle čeho vybírat
 
Vjezdové brány se vyrábějí v několika provedeních. Základní rozlišení je na křídlové a posuvné, přičemž posuvné brány se dále dělí a pojezdové a samonosné. Při volbě konkrétního typu vjezdové brány je třeba vzít v úvahu několik klíčových faktorů. A to druh pozemku (rovný či svažitý terén), prostor (kolik místa máme k dispozici) a samozřejmě také cenu (kolik hodláme do brány investovat). Zapomenout nesmíme ani na uživatelský komfort, který zahrnuje způsob údržby a druh ovládání. 

Křídlové brány – inovovaná klasika
 
Křídlové brány představují tradiční způsob, jak vyřešit vjezd na pozemek. Hlavní nevýhodou starých křídlových bran je nutnost manuálního otvírání a zavírání, stejně jako náročnost na prostor. Ovšem moderní křídlové brány jsou již vybaveny dálkovým ovládáním, takže nemusíte při příjezdu k domu vystupovat z vozu, abyste nejprve otevřeli, a poté zase zavřeli bránu. Je však nutno počítat s tím, že křídla, která se otvírají buď směrem dovnitř, nebo ven, potřebují prostor. Naproti tomu výhodou je snadná montáž bez nutnosti stavebních úprav a ve srovnání s posuvnými branami také nižší cena. 

Posuvné pojezdové brány
– cenový kompromis

Když není místa nazbyt, anebo máte k pozemku stoupající příjezd, nepřipadá křídlová brána v úvahu, a nezbývá, než se poohlédnout po jednokřídlém typu. Křídlo posuvné pojezdové brány uchycené na zabetonovaných sloupkách z uzavřených profilů se pohybuje na kolečkách po kolejnici. Jedná se o jednoduché provedení, které je nenáročné na údržbu. Drážku, ve které se křídlo pohybuje, však musíte čistit, odstraňovat z ní například spadané listí, apod. cenově toto řešení představuje kompromis mezi křídlovou a samonosnou branou. 


Samonosné brány – na údržbu zapomeňte

Nejvyšší uživatelský komfort přinášejí svým majitelům samonosné brány. Je sice pravda, že si za ně ve srovnání s předešlými typy trochu připlatíte, za to se Vám však odmění tím, že se o ně téměř nemusíte starat. Protože pohyb křídla zajišťují pojezdové rolny, není zde žádná drážka, kterou byste museli čistit. Absenci drážky oceníte také v případě, že jste položili zámkovou dlažbu předtím, než jste začali řešit otázku vjezdu. Mezi hlavní přednosti samonosné vjezdové brány patří, že nezabírá na pozemku místo (pouze potřebuje prostor ve směru, kam se posunuje) a je praktická při sněhové pokrývce. Navíc její instalace vyžaduje minimální stavební úpravy, které zahrnují pouze upevnění sloupků. Všechny typy vjezdových bran má v nabídce specializovaný dodavatel vjezdových bran, vrat, ale stínící techniky, oken a dveří www.unoal.cz.