Na druhu dřeva záleží
Pokud vybíráte nábytek z masivu, pořizujete si do své domácnosti malý kousek luxusu. Aby vám dlouho vydržel a prokazoval své výborné vlastnosti, chtějte dřevo nejvyšší kvality. Obzvláště při použití na tak namáhané kusy, jako jsou kuchyňská linka nebo kuchyňská pracovní deska, je výběr vhodného typu dřeva základem vaší spokojenosti.

Pokud se obrátíte na odborníky v oboru, nemusíte si vlastnostmi dřeva lámat hlavu. Např. ve společnosti Joseph & Kingsley už špičkovou kvalitu výběrového dřeva ověřili a své klienty nechávají vybírat hlavně podle barvy a kresby daného materiálu, aby jejich budoucí kuchyně splňovala také vysoké estetické nároky.

Ve své nabídce mají známá dřeva, jako jsou dub, buk nebo javor. Pestrá nabídka kuchyňských pracovních desek ale zahrnuje i daleko exotičtější dřeviny. Např. iroko vás nadchne svou teplou načervenalou barvou, která zútulní každou domácnost. Wenge ve svém černohnědém zbarvení s rytmickou kresbou nezapře svůj africký původ. A jak už napovídá název zebrana, s tímto kusem nábytku si pořídíte hravou směsici kontrastních odstínů hnědé a černé, které se v pruzích roztančí po celé dřevěné desce. Prohlédněte si všechny druhy dřev v galerii.

Ekologické standardy
Péče o životní prostředí a spotřebitelská odpovědnost už jsou řadu let samozřejmostí i na českém trhu. Proto, pokud pořizujete novou kuchyni z masivu, chtějte, aby dřevo na její výrobu pocházelo z šetrně obhospodařovaných lesů. Takové dřevo i výsledný produkt hrdě nosí značku FSC. Jen s ní si můžete být jistí, že jste si svou kuchyni vybrali správně.

Tradice a styl

Kuchyně z masivu samozřejmě nejsou žádnou novinkou. Např. v Anglii mají mnohasetletou tradici, čas jim propůjčil nezaměnitelný styl a celosvětový věhlas. Současný trend návratu k přírodě a na venkov opět přivál tento osobitý interiérový styl i do českých kuchyní.

Všechny venkovské styly, včetně toho anglického si libují v přírodních materiálech. Vévodí jim dřevo a kámen, které už nemusíte schovávat za nátěry a omítky, ale naopak je ukázat světu. Pokud na dřevo přeci jen zvolíte místo čirého laku barvu, volte bílou, slonovou kost, pastelové odstíny zelené nebo modré.

Abyste novou kuchyni z masivu doladili, myslete na doplňky. Pro anglický styl jsou typické textilie s výraznými květinovými vzory, tapety, závěsy a polstrování židlí. V prosklených vitrínkách kuchyňské linky vystavte porcelánový čajový servis po babičce, ze kterého pak popíjejte pravý anglický čaj o páté.