Polstry na zahradní nábytek, zdali zvolit klasickou či atypickou sestavu nebo set, z jakého materiálu, v jakém provedení, z jakého dřeva atd. Výše zmíněné body nebo otázky tomu podobné řeší ať už chtějí vybavit zahradní odpočinkový kout, terasu, zimní zahradu, zahradní domek nebo altán.

Jak správně vybrat zahradní nábytek?

Při výběru vám mohou pomoct obecná doporučení a rady, ukázkové výrobky či pomocná ruka, avšak vždy záleží na samotném klientu. Každý člověk má rozdílná přání, požadavky a potřeby, proto nelze obecně říci, že jeden typ nábytku je vhodný a další nikoliv.

Výběr zahradního majetku se také odvíjí od místa použití. Jiný styl posezení budete hledat na zahradu u rodinného domu a jiný na chatu. Originální provedení bude vyžadováno u zahradního nábytku pro mateřskou školu nebo naopak do parku pro seniory. Velkou úlohu hraje samozřejmě také finanční rozvaha, vkus a míra komfortnosti.

Naštěstí postupem času ubývá klientů, pro které je podstatná pouze cena a naopak přibývá těch, kteří se řídí mottem „Když už něco pořizuji, tak ať je to pořádně a stojí to za to!

Výběr nábytku podle materiálu

Při výběru zahradního nábytku je důležité zaměřit se na materiál. V dnešní době máme na výběr z mnoha materiálů jako plast, kov, masiv.

Plastový zahradní nábytek

Zahradní nábytek vyrobený z plastu může být skvělou alternativou do prostor okolo bazénu, do sauny či dalších „mokrým“ místům a prostorům. Nábytek vyrobený z toho materiálu je lehký, snadno přenosný, levný a jeho údržba jednoduchá. Může být i různě barevný, ale nevydrží tlak, neodolá klimatickým změnám a je málo stabilní.

Kovový zahradní nábytek

Další možností je kovový nábytek, který na rozdíl od plastového nábytku oplývá protipólnými vlastnostmi. Velkou výhodou kovového nábytku je, že může na zahradě zůstat po celý rok, díky zvolenému materiálu je nábytek velice odolný proti vnějšímu nepříznivému počasí. Pro někoho může být nevýhodou jeho neosobní, chladný vzhled a vodivost tepla – v chladu studí, v horku pálí.

Zahradní nábytek z masivu

S přírodou dokonale koresponduje zahradní nábytek z masivu nebo přirozeně krásný rustikální nábytek. Masivní i rustikální nábytek se vyrábí ze dřeva, což je velice kvalitní a odolný přírodní materiál. Nábytek ze dřeva je proto možné použít jak pro krytá, tak i pro volná prostranství.

Pokud si vybíráte dřevěný nábytek do otevřených a ničím nekrytých prostorů, doporučujeme vybírat mezi ošetřením zahradním nábytkem (např. lakovaný, mořený, voskovaný). Díky úpravě je zahradní nábytek odolný proti nepříznivým vlivům počasí.