Typy garážových vrat

Protože v dnešní době lze všechny typy otvírání opatřit elektrickým ovládáním, zaměříme se v našem srovnání na jiné podstatné vlastnosti vrat.

Výklopná vrata

Model, který jako první nabídl elektrické ovládání, má své kouzlo dodnes.

Výhody: Pevné výklopné vratové křídlo je možné díky jeho celistvé konstrukci osadit okny nebo vstupními dveřmi do garáže.
Nevýhody: Při vyklápění křídlo zabírá prostor před garáží, takže autem nemůžete přijet přímo k vratům. Po otevření jsou vyklápěcí vrata umístěna pod stropem garáže, kde by v jiných případech mohl být další úložný prostor.

Sekční vrata

Patří k současným stálicím na trhu a nejoblíbenějším typům garážových vrat.

Výhody: Často zmiňovanou přednostní sekčních vrat je velmi kvalitní izolační funkce. Stejně jako u výklopných vrat můžete i do sekčních integrovat vstupní dveře.
Nevýhody: Tato vrata snižují výšku stropu v garáži, což u prostorů s menšími rozměry může působit velmi stísněně. Prostor pod stropem už navíc dále nevyužijete.

Rolovací vrata

Společně se sekčními tvoří naprostou většinu všech zakázek na garážová vrata.

Výhody:
Díky roletovému boxu, který lze umístit před, do i za stavební otvor, zabírají garážová rolovací vrata naprosté minimum místa během jejich otevírání i při jejich úplném vysunutí. Hodí se všude tam, kde nechcete, aby vrata dominovala a kde na ně není místo.
Nevýhody: Rolovací vrata se skládají z jednotlivých lamel, takže do nich neumístíte dveře. Prostor ale můžete osvětlit perforovanými nebo přímo prosvětlovacími lamelami.




Posuvná vrata

Možnost pro ty, kteří mají po stranách stavebního otvoru dost místa, nechtějí si snižovat jeho výšku a požadují samostatný vstup.

Výhody:
Tato vrata nabízí možnost otevřít je jen částečně pro vstup obyvatel do garáže. Nemusíte je tedy pokaždé otevírat kompletně. Výška průjezdu navíc zůstává stále stejná, což je také příjemné.
Nevýhody: Posuvná konstrukce vrat má horší izolační vlastnosti v prostoru mezi vratovým křídlem a vodicí lištou. Vedle toho je kvůli montáži zevnitř viditelné ostění.