Pokud ne, poradíme vám, co udělat, abyste se moc nenadřeli.


Nebojte se úklidu!

Jakmile odezní jarní únava, která není ničím jiným než přípravou lidského těla na nové klimatické podmínky, je na čase, pustit se do jarního úklidu. Vyžeňte tedy všechny myši, moly, mouchy a pavouky z vašeho obydlí! Žádný strach, jarní úklid nemusí být tak náročný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Chce to jen několik chytrých triků a šikovné pomocníky.


Myslete pozitivně

Ne nadarmo se říká, s chutí do toho a půl je hotovo. Jak jsme naznačili výše, samotný úklid často není ani z poloviny tak náročný, jak člověku v noční můře připadal. Pokud veškeré výmluvy a zbytečné odklady nahradíte zcela nekompromisním útokem, úspěšně se tak vyhnete nulté fázi úklidu jménem odhodlávání, která je zpravidla tou nejdelší fází. Nicméně, k frontálnímu útoku je zapotřebí ta správná motivace. V žádném případě si tedy nesmíte říkat, že vaše úsilí nemá příliš velký význam, protože rodina dům nebo byt brzy znovu zaneřádí.

Začněte raději místnostmi, které vám dají co nejméně zabrat. Uvidíte totiž, jak pěkně a rychle vám půjde práce od ruky. Záhy se s chutí pustíte do úklidu těch nejnáročnějších a nejméně vděčných prostor, jako je kuchyně a koupelna.


Zapojte ostatní

Možná znáte tuto anekdotu:

Říká pan docent malíři pokojů: „Pane Říha, jak dlouho bude trvat, vymalovat byt?“

Pan Říha odpoví: „Tři dny.“

To se zdá panu docentovi příliš dlouho, a tak nabízí svou pomoc:

„A když vám s tím pomůžu?"

Pan Říha se zamyslí, a pak pronese:

„Týden.“

Když zapojíte ostatní členy rodiny, některé domácí práce možná zaberou o něco více času, ten se vám však v průběhu následujících dní bohatě vrátí. Jak? Vysvětlení je prosté. Člověk se úplně jinak chová v prostředí, které sám uklízí, nebo na jehož úklidu se také podílel. Pokud zapojíte také ostatní, máte větší šanci, že vaše obydlí vydrží déle čisté.

A navíc existují činnosti, které byste sami neudělali lépe. Jinými slovy - pracovní činnosti, na kterých zpravidla není co zkazit. Mezi ně patří například třídění a odvoz odpadu.

 

Usnadněte si práci

Určitě vám neuniklo, že na trhu, co se úklidu týče, už pěknou řádku let není pouze hadr, kbelík a smeták. Najdete tu velké množství šikovných pomocníků, jako jsou například mopy na špinavé podlahy, či teleskopické tyče a hadříky z mikrovlákna na mytí oken.

Také úklidové čisticí prostředky vám ušetří spoustu námahy. Jejich velký výběr však může být i zdrojem možných komplikací. Jak vybrat ty správné čisticí prostředky? Jak se vyvarovat nákupu levných a neúčinných nebo naopak zbytečně drahých čisticích prostředků? Poradíme vám. Zjistěte si, s čím uklízejí profesionálové. Není přeci žádná hanba, zeptat se paní uklízečky, jaké prostředky nakupuje. Pokud se ale stydíte, projděte se třeba po firmě a nenápadně se mrkněte, co všechno paní uklízečka používá.


Šetřete se

Vždy pamatujte na to, že ke krásnému a čistému domu nebo bytu patří dobře vypadající paní. Při úklidu, ať už máte pomocníky, nebo ne, se šetřete. Tím nemáme na mysli polovičaté uklízení, ale používání ochranných prostředků. Například rukavic, které ochrání vaše ruce před nežádoucím vysušením a popraskáním. Vašemu tělu dále uleví dražší, zato však kvalitní, mopy, které pomohou předejít nežádoucím bolestem zad.


Že máte jarní úklid úspěšně za sebou? Gratulujeme. Nemyslíte ale, že si za odměnu zasloužíte alespoň relaxační masáž?