Ve větší koupelně se potom vedle sebe může nabízet k výběru prostorná vana i samostatný sprchový kout. Náklady nejsou zase až tak omračující. Rekonstrukce bytového jádra nemusí převýšit sto tisíc korun. Hodnota bytu se přitom zvýší o daleko vyšší částku.

Kromě vyzdění nového bytového jádra vás bude čekat patrně i dosti náročné a asi i poměrně drahé kachličkování. Tady se vyplatí pozvat si odborníka a nesnažit se vypomoci rodinnému rozpočtu svépomocí. Také elektrikáře a jeho povinnou a písemně stvrzenou výslednou revizi rozvodu bude třeba uhradit, bez profesionála se v tomto případě asi neobejdete. V řadě dalších souvisejících prací však lze přiložit ruku k dílu a ulevit rodinnému rozpočtu. Od úvodní demontáže, přes zdění sádrokartonovými tvárnicemi, po závěrečné malování.

 

Samozřejmě, že se hodně dá také ušetřit při výběru sanitární keramiky a koupelnových doplňků. Zdaleka neplatí, že nejlepší je to nejdražší a z co nejvzdálenějšího zahraničí...

Před rekonstrukcí se není třeba obávat zbytečné administrace. Podle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. platí již jen ohlašovací povinnost na stavebním úřadě, protože se úpravou nedotknete nosných konstrukcí stavby. Také nezměníte vzhled ani užívání objektu, takže nebudete potřebovat výsledek posoudit statikem, natož byste se dotkli problematiky posuzování vlivů na životní prostředí či ovlivnili negativně požární bezpečnost zařízení...

 

Rekonstrukce bytového jádra v panelovém bytě, jehož výsledkem bude moderní, přívětivá a pohodlná koupelna, nemusí trvat dlouhé měsíce, při dobré organizaci práce se dá stihnout i za dva tři týdny.

 

 

Foto: SAPHO Koupelny