Jedním z vůbec nejlepších prostředků, jak vhodného světla v místnosti dosáhnout je využít denního světla, barevných kombinací závěsů i prostírání. Důležité je vše sladit tak, aby atmosféra byla opravdu výjimečná pro danou příležitost.


Pro snídani a oběd je třeba vzbudit teplou, sluneční náladu, pro pozdější večeři spíše intimnější prostředí.

Samozřejmě, že vše závisí i na počasí a tak se občas neobejdete bez různých zdrojů osvětlení. Použitím více druhů, kdy využijete jednoho hlavního světla a několik doplňkových vám umožní osvětlení měnit a různými kombinacemi dosahovat atraktivních účinků.

Nikdy nezapomínejte, že svíčky vrhají měkké, romantické světlo, které vždy působí lichotivě a velmi příjemně.


Denní osvětlení

Denní světlo je bezesporu nejlepší jak pro pobyt v místnosti během dne, tak i pro stolování a vše, co k němu patří. Pokud má vaše jídelna přilákat návštěvníky svým vzhledem, určitě není třeba těžkých a tmavých záclon a závěsů. Naopak jemné a průsvitné záclony nebrání přístupu světla a dodají místnosti velmi příjemnou atmosféru.

Pokud máte v plánu pro chladné dny pořídit do oken těžší záclony, přidělejte je na dlouhou tyč tak, aby se v případě slunných dnů daly odtáhnout a uvolnit tak přístup světla.


Nástěnná světla

Tento typ osvětlení vrhá do místnosti příjemné, tlumené světlo, ať vychází z žárovek či svíček, což umožňuje soustředit hlavní pozornost hostů na jídelní tabuli.

Úprava svícnů může být opravdu různá. Pokud se nebojíte sami něco vytvořit, směle jděte do toho, svému bytu takto dodáte velmi vřelou a osobní atmosféru. K použití je vhodný jakýkoliv materiál, od ručně malované keramiky, vitráží po například pozinkovaný drát, jehož smotáním do spirál můžete vytvořit velmi romantický doplněk.


Vysoká světla

Světlo dlouhých a úzkých svíček ještě víc pozvednou vysoké svícny, které jsou vždy elegantní a nadčasové.

Ať je postavíte na krbovou římsu, servírovací stolek či příborník, vždy tím zvýšíte úroveň osvětlení v celé místnosti. Navíc také dosáhnete pocit romantiky a tajuplnosti.


Přenosné svítilny

Určitě není lepší volby, než k doplnění hlavního světla využít také malé lampičky, pod jejichž stínidlem jsou kryty drobné svíčky.

Jsou ideální k jakémukoliv použití, poněvadž je můžete položit tam, kde je třeba světlo.


Rozhodně se nebojte kombinací více druhů světel, popusťte uzdu fantazii a věřte, že každá vaše návštěva bude okouzlena příjemným, vstřícným a pohodovým prostředím.


Foto: Artemide