Všechna tato místa jsou však trvale vystavena střídání teplot, dešti, sněhu i slunci, a proto je třeba věnovat jejich návrhu i provedení mimořádnou pozornost.


Bezpochyby nejvhodnějším materiálem pro venkovní prostory napojené na interiér je keramika. Nabídka dlažeb je přitom v dnešní době tak rozmanitá, že si vybere opravdu každý. Aby nám však dlažba sloužila tak dlouho, jak to jen jde – při správném výběru a provedení vydrží po generace – vybírejte zásadně dlažbu mrazuvzdornou, otěruvzdornou a pokud možno i protiskluznou. Finanční prostředky tak investujete do materiálu odolného rozmarům počasí, který dokonce může zvýšit i vaše bezpečí.



Správný výběr venkovní dlažby


Zatímco například rozměry a další parametry můžeme v prodejně laicky posoudit pouhým okem nebo měřením, nasákavost a potažmo mrazuvzdornost takto zkontrolovat nedokážeme. Venkovní mrazuvzdorné dlažby proto nakupujte jen od těch výrobců, kteří tyto vlastnosti garantují a řídí se normami. Mrazuvzdorná dlažba by měla odpovídat normě ČSN EN 14411, což kvalitní výrobci obkladů a dlažeb deklarují ve svých katalozích. Dalším neopominutelným parametrem dlažeb určených do exteriéru je otěruvzdornost v kategorii označené PEI minimálně na stupni 4. Otěruvzdornost nám pomůže odhadnout, jakou životnost bude mít námi vybraná dlažba pokud si představíme frekvenci pohybu osob, které po ní šlapou. Dlažba může reagovat nejen na množství procházejících lidí, ale zejména při použití venku může být znečišťována i pískem, drobnými kamínky a jinými nečistotami. U odpovídající dlažby se její opotřebení a poškrábání sníží na minimum. Při výběru dlažby do exteriéru se řiďte pravidlem, že čím je stupeň PEI vyšší (stupně 1-5), tím je dlažba odolnější. Posledním významným měřítkem z hlediska funkčnosti jsou protiskluzné vlastnosti vybrané dlažby. Dlažby glazované speciálními protiskluznými glazurami a reliéfy nám zajistí větší bezpečí v prostorách, kde hrozí zvýšené nebezpečí uklouznutí, jako jsou vlhké venkovní terasy, zádveří a další. Protiskluznost na místech, kde chodíme obuti, se člení do skupin R9 až R13, přičemž hodnota R9 je nejnižší zvýšená protiskluznost a R13 ukazuje naopak na nejvyšší hodnotu. Na terasy a jiné venkovní prostory vybírejte dlažbu z kategorie R9 nebo R10. V katalozích hledejte piktogram boty na šikmé ploše s označením příslušné kategorie.


Doporučeným materiálem pro venkovní prostory jsou tedy mrazuvzdorné vysoce slinuté glazované dlaždice s nasákavostí do 0,1%. S těmito výrobky se na trhu setkáte zejména pod značkou RAKO, jejíž více než stodvacetiletá tradice výroby je zárukou prověřené kvality. Vybírat můžete z různých formátů i designu. Aktuálním trendem je design blízký přírodnímu kameni nebo imitace klasické cihelné dlažby. K vzhledu přírodního kamene se jednoznačně hlásí dlažba Venezia (zn.RAKO), která pohledově přírodní kámen připomíná a svými funkčními vlastnostmi jej jednoznačně předstihuje. K dostání jsou dlaždice ve formátu 33,3 x 33,3 cm v přirozených barvách kamene, doplněné sokly a schodovými a dekoračními lištami, které pomohou obkládanou plochu správně „doladit“. Ještě lepšími funkčními vlastnostmi disponuje dlažba Zircon (zn. RAKO), která deklaruje otěruvzdornost na nejvyšším stupni, je proto vysoce odolná a má zvýšenou protiskluznost. Zircon o velikosti 40 x 40 cm dodá každému venkovnímu i vnitřnímu prostoru zajímavý efekt svým výrazným a přirozeným kolísáním odstínů a reliéfů. Každý kus je jiný svým barevným tónem a povrchem, aby byl efekt přirozeného přírodního kamene dokonalý. Z každého obkládaného prostoru tak vznikne neopakovatelný originál. Ale pozor! Jak dodává produktový manager Pavel Verner ze společnosti LASSELSBERGER, výrobce keramických obkladů a dlažeb: „U jakékoli bytové keramiky s přirozeným kolísáním odstínu neberte jen z jednoho kartonu zakoupeného materiálu. Vždy rovnoměrně používejte kusy z  5 kartonů určených pro daný prostor. Docílíte tak přirozeného a zajímavého efektu.“ Aktuálnímu trendu jsou přizpůsobeny dlažby Brick (zn. RAKO) se svým „cihlovým“ designem, který díky použití vyspělých technologií zdařile imituje klasickou cihelnou dlažbu včetně přirozených nedokonalostí cihelného povrchu. To vše při dosažení takových funkčních vlastností, jako je dokonalá čistitelnost a nekompromisní mrazuvzdornost. Ta předurčuje dlaždice Brick i ke sjednocení interiéru s exteriérem (např. u kuchyní přecházejících ve venkovní terasy). Dlažba je nabízena ve formátu 30 x 30 cm nebo 30 x 15 cm, doplněná o podlahovou borduru, schodové lišty a sokly. S pomocí těchto doplňků vyřešíte například i venkovní schody a zaoblené přechody.




Kontrolujte práci řemeslníků


I přesto, že vybereme krásnou a funkčně dokonalou dlažbu, zbývá ještě velký kus práce, při které se dá pokazit i celý výsledný dojem. Před pokládkou dlažby v exteriéru musíme věnovat velkou pozornost přípravě podloží, na které budeme dlažbu pokládat, dále musíme dbát na výběr hydroizolace, lepidla a spárovací hmoty. Standardním postupem, který se dá uplatnit ve většině případů je nejdříve vykopat 60 cm z podloží. Dno výkopu poté zavezeme kamenivem do výšky max. 40 cm, což umožní volný pohyb vody. Dále použijeme menší kamenivo, popř. drť do výšky 10 cm. Znemožníme tak průniku betonu do spodních vrstev. Takto připravené podloží zalijeme betonem do výšky cca 15 - 20 cm. Dostatečně vyzrálý beton penetrujeme. Nejvhodnější je nákup penetrací, lepidel a spárovacích hmot přímo v prodejně keramických obkladů a dlažeb, kde vybíráme mrazuvzdornou dlažbu. Odborníci v prodejnách nám poradí vhodný typ přípravků. Vhodná je například penetrace PE201 (zn. LBCS). Pro lepení dlažby doporučuje Miroslav Levora ze společnosti LASSELSBERGER, výrobce keramických obkladů a dlažeb, flexibilní lepidlo AD 530, popř. AD 570 (zn. LBCS). Pro spárování je vhodné použít flexibilní spárovací hmotu. A co je důležité? Nezapomenout na dilatační spáry! Roman Pommer, předseda Cechu obkladačů ČR radí dodržovat dilatační pole o velikosti kolem 3x3 metry. Dilatační spára musí být správně provedena, to znamená, že musí probíhat jak v dlažbě, tak i v betonu nad sebou. „V případě překrytí dilatační spáry v betonu dlažbou, dlaždice praskne“ říká Roman Pommer, předseda Cechu obkladačů ČR. Při provádění venkovní terasy nebo balkonu se už sama nabízí možnost při jednom designově sjednotit jejich podlahu s vnitřními prostory a vytvořit tak jednolitou plochu bez přechodů. V současné nabídce najdete dostatek dlažeb, které jsou vhodné jak na venkovní terasy, tak do interiérových chodeb, popř. do obývacích pokojů.



Nenechte se napálit


Dávno už také neplatí, že „co je dovezené, to je dobré“. Tento mýtus již čeští výrobci dávno překonali. Nakupovat dovážené zboží je jednoznačně rizikovější, a proto kontrole jeho parametrů věnujte zvýšenou pozornost. U dováženého zboží leckdy ztratíte možnost reklamace nebo nemáte možnost dokoupení dalšího zboží stejných parametrů – což platí zejména při nákupu keramiky v „akcích“ v různých marketech. Z tohoto pohledu je nákup obkladů tuzemské provenience jistotou, na kterou se vyplatí vsadit.


Autor: RAKO, obklady a dlažby; výrobce – LASSELSBERGER,
www.rako.cz