Se zvyšujícími se náklady na energii se upřednostňují rekonstrukce, které přinášejí větší zateplení objektů a jejich následné levnější vytápění.

Při zateplování domu se nabízí hned několik možností řešení. Tepelně izolační omítky jsou vhodné tam, kde se nejedná o příliš členitou fasádu. Lze je zakoupit ve formě směsí, které jsou lehké, pórovité a nanášejí se podle potřeby po přidání pojiva (perlit nebo granulovaný polystyren) v několika vrstvách. Při nanášení omítky nesmí teplota klesnout pod pět stupňů nad nulou. Nakonec se nanáší ušlechtilá omítka.

Tepelně izolační obklady jsou známé z panelákových rekonstrukcí. Jako dodatečný obklad se aplikuje pěnový polystyren (nesmí být vystaven teplotám nad osmdesát stupňů) nebo jiné odlehčené minerální vláknité desky, které jsou ovšem zase náchylné na vlhnutí. Na stávající fasády se zpravidla lepí nebo jinak ukotvují a nakonec omítají. Zateplení vždy musí vytvářet souvislý systém a obepínat celou budovu.

Významná pro celkový výsledek je izolace podkroví. Vhodné jsou minerální vláknité desky, které propouštějí páru.


Účinnou formou zateplení je ochrana oken a dveří před úniky tepla. Při důsledné aplikaci utěsnění oken a dvěří je však následně třeba pamatovat na větrání, občasnou výměnu vzduchu v místnostech.

Nejúčinnějším řešením je kompletní výměna starých oken dřevěnými rámy a jejich náhrada za vícevrstvá plastová. Úsporné, ale přitom účinné je utěsnění rámů oken pěnovými nebo gumovými samolepicími páskami. Před jejich aplikací je nezbytné očistit důkladně rámy teplou vodou a potřít odmašťovačem. Na staré poničené rámy je účinnější na mezery aplikovat tmel a použít kovové těsnění. Obdobně ošetřujeme dveře, přičemž na spodní hranu dveří je nejlepší připevnit plastový kartáč, samolepicí nebo šroubovací.


Obklady je možné provádět také v interiérech. Jedná se zejména o obklady z textilií, kůže, plastů nebo dřeva. Zvyšují izolační vlastnosti a přinášejí zateplení jednotlivých částí, někdy i celého objektu.

Foto: Baumit