Chybí zahradě něco? Komplexně sjednoťte styl

Podobně jako u interiérového designu, tak i v případě vytváření snové zahrady musíte myslet na jednotný styl. Pokud si nevíte rady, není od věci využít pomoci zahradního architekta. Ti ale většinou dnes mluví jasně. Poslední dobou jsou “in” zejména rozlehlé zahrady ve volném přírodním stylu - prostorné živé ploty, nebo například “divoce” rostoucí louky.
Zahrada by tedy měla mít jasný komplexní záměr, ale také by se měl brát ohled na to, v jakém prostředí vzniká. Jinak by měla zahrada vypadat na jihu Čech, nebo například v podhůří hor. Respekt k místu je tedy základním prvkem, podle kterého byste se měli řídit. O tento typ zahrady se nemusí člověk tak usilovně starat, je moderní a v kombinaci s dřevěnými dekoracemi, nebo stylovým posezením vypadá opravdu vymazleně.

Zahradní nábytek vytváří důležitou oázu klidu a odpočinku

Zahrada by měla být zejména místem k příjemnému odpočinku, setkávání s rodinou či přáteli, ale i poskytovatelem vzácného soukromí. Nábytek na zahradu by tomu měl být logicky uzpůsoben. Mnoho lidí přemýšlí, jaký nábytek pořídit, aby byla jeho trvanlivost co nejdelší a do zahrady krásně zapadl. Nejpopulárnější je samozřejmě dřevěný nábytek, který hravě přizpůsobíte architektonicky moderní zahradě, ale i tradičněji pojatému stylu. Proutěný nábytek opět přichází do módy zejména díky své snadné údržbě, boho stylu a skandinávské patině, která zahradě přinese zase něco nového a neotřelého.

Ty nejhezčí zahradní dekorace nemusí stát vůbec nic

Mnohdy se zdá, že každý nový prvek ve vaší zahradě musí stát spoustu peněz. Není tomu tak ale vždy! Stále větší popularitě se těší skromný styl zahrady inspirovaný dávnými odrůdami a kultivary, jež se dají dále využívat (například pro kulinářské účely, nebo pro jejich léčivé účinky). V zahradě se rovněž neztratí nejrůznější dřevěné dekorace, jejichž výrobu zvládnete levou zadní a materiál si přinesete z procházky v lese.

Obohaťte zahradu o výrazný prvek

Možná už máte zahradu vyladěnou do posledního detailu, ale stále přemýšlíte, čím ji ještě více pozdvihnout, aby byl výsledek dokonalý. Stále populárnějším prvkem je spojení krásného s užitečným.
●    Například bosý chodníček vám nejen promasíruje vaše chodidla, ale rovněž do koloritu zahrady snadno zapadne.
●    Tiché místo vhodné k rozjímání i odpočinku hravě vytvoříte pomocí houpačky na zahradu. Ta se hodí například do prostoru k bohatě kvetoucím odrůdám, které s dřevěnou houpačkou budou ladit a vytváří tak místo vhodné k relaxaci i koutek pro potěchu oka.
●    Stále populárnějším se rovněž stává zahradní jezírko, které umožní vytvořit koutek, jenž bude skýtat nejen příjemné osvěžení, ale zurčící voda má na lidskou psychiku až blahodárný účinek.

Nezapomínejte na přítomnost dětí!

Máte děti, nebo vás často navštěvuje rodina, či kamarádi s dětmi? Nejen, že nudící děti umí velice záhy vytvořit z opečovávané zahrady kůlničku na dříví, ale mnohé dětské komponenty pozvednou zahradu na úplně jinou úroveň. Skvělým a hlavně stylovým tipem je dřevěné pískoviště. Děti ho bezmezně milují a pískoviště je pro ně nekonečnou směsicí zábavy a místem, kde se odehrávají ty nejkouzelnější dětské fantazie.
Možná se ptáte, co s pískovištěm, když pak děti odrostou, ale vy jste si na tento kousek ve své zahradě zvykli? Recyklace pískoviště pro děti je velice jednoduchá - můžete jej využít třeba jako stylový vyvýšený záhon s něčím netradičním. Krásně v něm vynikne skalka v japonském stylu, nadčasová bylinková zahrádka, nebo motýlí louka plná starobylých odrůd polních kultivarů.

Co se týče sázení rostlin, tak nezapomínejte vysévat hned po několika exemplářích, aby zahrada vypadala uceleně. Rovněž soustřeďte pozornost na výsadbu stromů. Ty vám zahradu ozvláštní a v případě vyšších odrůd i zajistí příjemný stínek.

Zdroj obrázku: Photographee.eu / Shutterstock.com