Stmívače jsou velmi užitečnou pomůckou, kterou využijete každý den. Ono už když člověk vstává za tmy a má rozsvítit ostré světlo, přivírá oči a vůbec mu to není příjemné. Stejně tak i pokud například v noci dáváte lék dětem, je přímé světlo velmi nepříjemný zážitek.

Další možností využití jsou i místnosti, kde není třeba intenzivní světlo, jako je třeba předsíň.

Co teprve, pokud chcete navodit romantickou atmosféru při sváteční večeři. Zcela jistě je pro stlumovače místo v každé domácnosti.


Na jaké typy žárovek lze stlumovače vlastně použít?


Stmívat jdou obyčejné žárovky, stejně tak i halogenové. Stlumovače se nehodí pouze k využití u úsporných žárovek. Stmívat se dají také zářivky, ty už ale vyžadují výměnu předřadníku. Pro jeho zařazení do elektrického okruhu je třeba, aby měl vlastní vodič.

Pokud máte elektroinstalaci v bytě či domě hotovou, lze chybějící vodič nahradit speciálním dálkovým ovládáním malého přijímače, který se upevní přímo do tělesa žárovky.


Jak je vlastně stlumovač ovládán?


V podstatě jsou dva nejčastější typy ovládání. Buď můžete použít vypínač s otočným regulátorem stmívání nebo klasického vypínače s tlačítkem. U tlačítka mačkáte tak dlouho, dokud nenastavíte požadované světlo.

Otočný regulátor má jednu velkou přednost a tou je možnost přednastavení, čili že si jen nastavíte požadovanou intenzitu, kterou budete potřebovat. To je velkou výhodou například právě u rozsvícení v noci, kdy je slabá intenzita dostačující a nejste tak vystaveni přímému silnému světlu.

U vypínače tlačítkového se světlo rozsvítí v té intenzitě, při jaké jste ho vypnuli.


Finanční náklady


Cenové rozpětí stmívacích systémů je poměrně rozsáhlé. Lze totiž pořídit obyčejné stlumovače a samozřejmě také varianty o dost luxusnější. Záleží na vaší náročnosti, na představě a v neposlední řadě také na celkovém vybavení interiéru.

Do nákladů je třeba počítat nejen s pořízením zařízení, ale také s jeho instalací. Ta je nákladnější, pokud stlumovače osazujete do již hotové elektroinstalace.


Proto, pokud teprve uvažujete, ať už při stavbě bytu nebo domu, či při jejich rekonstrukci o tom, že si pořídíte stlumovač, nezapomeňte se o tom zmínit již při projektování. Do budoucna tímto krokem můžete výrazně ušetřit.


A pokud nejste ještě tak úplně přesvědčeni, zda stmívač pořídit, třeba vás zaujme výhoda, kterou je možnost úspory energie. Při dlouhodobém nárustu cen za energie je i toto možnost, jak značně ušetřit.

Foto: Artemide