Především dodržováním ochranného režimu v bezprostředním okolí domovní studny.


Kdybychom uvažovali o individuálním hydrogeologickém posudku, rozhodně asi nepůjde pod spodní hranici technické normy. Potom platí výše uvedené údaje z vyhlášky ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1988 Sb., která se ztotožňuje s normou.

V každém případě se můžeme při nedodržení problematicky specifikovaného ochranného pásma dostat do značných konfliktů se sousedem, který si například bude chtít vybudovat v dotčené vzdálenosti od naší studny svůj septik či žumpu, pochopitelně na svém svrchovaném pozemku. Umístění studny na samém okraji pozemku je proto vždy nevýhodné. Pamatujte na to zejména v případě, že se právě rozhodujete o zbudování své vlastní studny a sousedské vztahy nejsou právě ideální.


Domovní studny musí být umístěny a zbudovány tak, aby odběrem vody z nich nebyla podstatně snížena vydatnost existujících zdrojů vody, např. sousedních domovních studní. Před budováním nové studně je proto nutné zaznamenat stavy hladiny a hloubky dna okolních studní s uvedením data tohoto měření. Tyto údaje jsou budoucím výchozím údajem a podkladem pro případné rozhodnutí o vydání limitujícího odběru vody či dokonce podle vodního zákona o zavedení poplatku za nadlimitně odebranou vodu.


Studna musí být budována jen z jakostních a dosud nepoužitých stavebních hmot, což je úvodní poznámka snad jen na pohled formálního charakteru. Součásti a zařízení studny musí být z hmot, které nepodléhají rozkladným změnám. Například při jímání pitné vody je zakázané používání dřeva - s výjimkou materiálů z impregnovaných překližek. Pozor na nátěrové, těsnicí a izolační hmoty - tmely!


Konstrukce a provedení stavby studny musí zabraňovat vnikání dešťové vody a nečistot. Otevřené studny, které jsou někdy k vidění - i s romantickým funkčním čerpacím okovem - na hradních nádvořích, nejsou povoleny.


V případě místního výskytu nebezpečných plynů, které by se objevily při hloubení studny, je třeba zajistit jejich odsávání.


Na dně studny je třeba zřídit vrstvu z čistého kameniva (písku) o síle dvaceti až čtyřiceti centimetrů (viz ČSN 73 6615). Také obsypání pláště šachtové studny nebo obsyp zárubnice vrtané trubní studny nelze ponechat náhodě, to jest tomu, co je po ruce. I tady je dobré přihlédnout k zrnitosti kameniva a dalším okolnostem podle ČSN 73 6615 a tloušťku obsypové vrstvy zvolit podle okolností od 60 do 80 cm.


Specifické problémy jsou s budováním studny v záplavovém území. Plášť šachtové studny musí být vyzděn nejméně nad 0,3 m nad hladinou stoleté vody!


Určitě stojí za zvážení, zda nesvěřit raději budování studně odborníkům! Částka za vybudování studny nebude určitě malá, zato rozhodně parcelu zhodnotí. Podle dosavadních zkušeností je třeba počítat v průměru s částkou od tisícovky korun českých za metr výše.

Foto: OK PYRUS s.r.o.