Lidé se ve Feng Shui interiérech cítí uvolněně a spokojeně. Chcete se tak doma také cítit? 


Co Feng Shui znamená?

Feng Shui není pouhým nalezením rovnováhy v prostoru, ať už interiéru či exteriéru, je to vlastně druh umění. Jedná se o schopnost, žít v harmonii. Dotýká se tak všech oblastí lidského života, od vztahu k přírodě a zdraví, úspěchu a finanční prosperity, až po partnerské vztahy. Domov je naším útočištěm. Na uspořádání prostoru v prostředí, kde žijeme, záleží mnohem více, než si myslíme. Harmonický domov je základním předpokladem spokojeného a kvalitního života. Samotný překlad klíčových slov Feng Shui, což znamená vodu a vítr, již v sobě obsahuje zmíněnou harmonii. Vítr, který vysušuje a voda, která přináší vláhu, se vzájemně doplňují.


Nejde jen o módu

Před několika desetiletími se u nás o Feung Shui takřka vůbec nemluvilo, dnes se tato dvě slova pravidelně objevují skoro v každém časopise, který se týká bydlení, stavby, zdraví, nebo stylu života. Přesto Feng Shui znamená mnohem více než nějakou dočasnou módní vlnu, tato teorie totiž také popisuje energetické působení tvarů, barev a materiálů na člověka v čase i prostoru. Možná tomu nebudete věřit, ale v ložnici, která není harmonicky uspořádaná, lidé špatně spí, v pracovně či kanceláři se hůře soustředí, v neharmonickém dětském pokoji děti mnohem více zlobí, a domovu, kde nepanuje harmonie, hrozí rozpad. Jak si tedy harmonicky uspořádat domov?


Bydlení v harmonii

Kromě toho, že byste se měli vyvarovat základních chyb, jako je například umístění jídelního koutu tak, že sedíte zády ke dveřím, hromadění a skladování předmětů, které nepotřebujete, v takové míře, že vám doma chybí životní prostor, použití ostrých neharmonických tvarů v interiéru, si dejte pozor na barvy! Použití vhodných barev v interiéru představuje předpoklad k tomu, abyste se v něm cítili dobře. Jen si vzpomeňte, kdy jste přišli k někomu milému na návštěvu a necítili jste se tam příjemně. Nebyla na vině barva stěn, sedací soupravy nebo jiných prvků? Nebo se vám naopak stalo, že jste se někde cítili velmi příjemně, když jste se však pokusili napodobit toto prostředí u vás doma, byl výsledný dojem ne příliš dobrý? Nebyla tentokrát na vině jiná zeměpisná šířka?


Opatrně s barvami

Jak jsme výše naznačili, s barvami je radno zacházet velmi opatrně. Zejména, pokud jde o tmavší barevné odstíny. Na velké plochy, jako jsou stěny, se obecně doporučuje, používat spíše světlejší barevné odstíny. Místo vaší oblíbené temně hnědé proto použijte raději béžovou, tmavě hnědé doplňky vám to bohatě vynahradí. Nikdy však nezapomínejte na to, že váš vlastní pocit stojí vysoko nad veškerými poučkami z oblasti teorie Feng Shui. Každý z nás má rád jiné barvy.

 

Co znamenají barvy?

A na závěr nám dovolte stručně zmínit základní charakteristiky alespoň pěti základních barev. Začněme u protikladu černé a bílé. Bílá barva je jangová, symbolizuje začátek a čistotu. Hodí se takřka do všech místností, s výjimkou jídelny a dětského pokoje. Jejím použitím zpravidla nikdy nic nezkazíte. Černá je naproti tomu jinová a tajemná. Je naprosto nevhodná do dětských a obývacích pokojů. Červená se používá spíše jako zvýrazňující barva, je hodně teplá, a proto není vhodná do kuchyní a jídelen. Žlutá sem naopak patří. Je to barva plná optimismu. A konečně uklidňující modrá, která je vhodná do koupelen, ložnic a pracoven, protože navozuje žádoucí inspirativní prostředí.

 

Foto: www.bedzine.com

Přečtěte si také: Teplovodní krby