Co máme pro zastínění interiéru vlastně k dispozici?
Klasiku ve formě hliníkových žaluzií, kterou známe všichni, není nutné zmiňovat. Je to účinná sluneční ochrana, ale mnoho parády nenadělá. Všichni jsme viděli žaluzie, které jsou unaveny časem, a jistě mi dáte za pravdu, že ani s tou ochranou proti sluníčku se moc nevytáhnou.

Co tedy máme k dispozici dále? Vertikální lamelové žaluzie. Je to velice efektní sluneční ochrana, která umožňuje zajímavou hru se sluncem, která se postupem času vyvíjí a snaží se zaujmout své zákazníky. Původní šířka lamel 127 mm byla postupem času zúžena na 89 mm a v posledních letech se objevují i lamely v šířce 25 cm. Vertikální lamelová žaluzie je vhodná do interiéru domova, i do kanceláří.

modre plise

Svůj návrat si užívají rolety. Na trhu se objevují různá provedení. GARDINIA i ALUGARD nabízí několik typů technik rolet v mnoha barevných a designových provedeních. V nabídce jsou klasické pružinové rolety, pružinové rolety s brzdičkou, rolety s bočním lankovým ovládáním a minirolte vhodné pro montáž na rám okna.
K čemu vlastně roletu mohu použít? Je to hlavně sluneční a pohledová ochrana, ale v nemalé míře je to i prvek interiéru, který interiér doplňuje, zkrášluje a navíc pomáhá zvýraznit úlohu okna. Rovněž izolační schopnost rolety nelze brát na lehkou váhu. Roleta poloprůhledná, či zastiňující omezuje vnikání slunečních paprsků do interiéru a chrání tak sedací soupravy, koberce i nábytek před jejich vyblednutím. Nicméně roleta zatemňovací, která je na rubové straně vybavena antireflexní vrstvou, dokáže sluneční paprsky odrazit a nejen že umí dokonale interiér zatemnit, ale dovede ho i izolovat. Je jedno, zda chrání před únikem tepla z místnosti, nebo před přehříváním interiéru. Důležité je ovšem to, aby tato vrstva, která sluneční paprsky odráží, při zvýšené teplotě textilie nepůsobila na roletovou látku destruktivně, aby se roletová tkanina nevlnila, nebo dokonce aby z antireflexní vrstvy neunikaly různé nezdravé látky, či zápachy. GARDINIA i ALUGARD při výběru těchto textilních materiálů důsledně dbá na jejich kvalitu a vyžaduje od všech dodavatelů roletových látek dodání atestů o jejich neškodlivosti.
Roletu lze namontovat do stropu, nebo na stěnu. V poslední době však je stále více oblíbený systém takzvaných minirolet, které se jednoduchým nasunutím nosníků na rám okna připevní, nebo přilepí. Toto řešení nahrává potřebám těch, kteří mají plastová, či hliníková okna, do nichž není možné vrtat, ale i vyhovuje těm, kteří si chtějí roletu nainstalovat teď a navíc sami bez pomoci druhých.

roleta den a noc

Systém minirolet je používán i u rolet, který někteří nazývají roleta den a noc. V GARDINIA a ALUGARD programu najdete tyto rolety pod názvem dvojité rolety. Co vlastně dvojitá roleta je? Taková roleta je vyrobena z látky, která je tkaná tak, že se střídají hustě a řídce tkané pruhy. Látka je v systému zavěšena dvojitě, čímž se dosahuje efektu střídání řídce tkaných pruhů s hustě tkanými pruhy. Pokud se kopírují stejně tkané pruhy, pak řídce tkanými pruhy proniká do místnosti světlo a je jimi vidět i ven. Pokud ovšem posunutím o jeden pruh dojde k tomu, že hustě tkané pruhy na sebe navazují, pak je interiér odstíněn a není do něj vidět. S takovou roletou si můžete opravdu hrát. Pokud roletu necháte spuštěnou dolů a hrajete si pouze s posouváním pruhů, regulujete tak množství světla, které do místnosti proniká. Roletu můžete samozřejmě vytáhnout nahoru a umožnit světlu proniknout do interiéru celým oknem.

pruhovana roleta

Speciální roli ve sluneční ochraně hraje plisé. Nejčastěji používané plisé s dvěma ovládacími kolejničkami umožní zastínit přesně tu část okna, kterou zastínit chci. Dolní polovinu, horní polovinu, nebo celé okno. Speciální plisé den a noc navíc umožňuje pro denní provoz stínit interiér dekorační poloprůhlednou tkaninou, pro potřebu večerního zatemnění je pak použita druhá zatemňovací látka. Plisé má jednu velkou výhodu. Lze jej použít pro jakýkoli typ a tvar okna. Máte okno trojúhelníkové? Máte okno kulaté, nebo půlkulaté? Pro plisé to není žádný problém.

plise

Možností je hodně a je těžké se v nabídce orientovat. Zkuste navštívit naše www.gardinia.cz stránky a zeptejte se nás na řešení pro Váš dům, či byt. Uvidíte, že tým odborníků GARDINIA a ALUGARD pro Vás řešení najdou.

Těšíme se na Vás!

Váš tým GARDINIA
R. Záhoř